AFP

Microsoft neemt netwerksite LinkedIn over. Dat melden de twee bedrijven in een verklaring. De softwaremaker betaalt 26,2 miljard dollar (25,01 miljard euro) voor het zakelijke platform. Dat is 60 dollar per gebruiker. Het aandeel van LinkedIn staat na het bekendmaken van de overname op de beurs ruim 47 procent in de plus.

LinkedIn blijft als merk bestaan. Ook behoudt de site zijn eigen topman, Jeff Weiner. Hij zal voortaan rapporteren aan Microsoft-topman Satya Nadella. De netwerksite heeft wereldwijd meer dan 433 miljoen geregistreerde gebruikers. Het is verreweg de populairste site om informatie over professionals op te vragen.

Onder de vleugels van Microsoft krijgt LinkedIn meer ruimte om te groeien. Het hoeft zich geen zorgen meer te maken over aandeelhouders, dat zal het moederbedrijf doen. De softwaremaker krijgt op zijn beurt toegang tot een sociaal netwerk dat actief wordt gebruikt door zijn belangrijkste doelgroep: de zakelijke gebruikers. 

Gepersonaliseerde suggesties 

Het betekent dat Microsoft toegang krijgt tot data van honderden miljoenen mensen die op LinkedIn hun vaak complete werk- en studiehistorie publiceren. Wat gebruikers daarvan gaan merken zal de komende tijd moeten blijken. Maar het lijkt vast te staan dat Microsoft van al die data wil gaan profiteren in de vorm van nieuwe abonnementen en advertenties.

In een brief aan zijn medewerkers schrijft Microsoft-topman Nadella dat er straks op maat gemaakte suggesties kunnen worden gedaan op basis van gebruikersgegevens. 

Werk je in Microsoft Office aan een project over wegen, dan kan LinkedIn je nieuws over dat onderwerp voorschotelen. En ben je voor een rapport op zoek naar een expert, dan kan LinkedIn daar ook bij helpen, zegt Nadella. Aan deze suggesties wil Microsoft geld gaan verdienen in de vorm van abonnementen en advertenties.

Microsoft koopt LinkedIn op een goed moment. De afgelopen maanden is het aandeel een stuk goedkoper geworden. Tussen 4 en 5 februari was een aandeel LinkedIn opeens 46,5 procent minder waard na slechte kwartaalcijfers. De netwerksite is nu bijna 17 miljard dollar waard.

Overname Nokia

Het is voor de softwaremaker te hopen dat LinkedIn zijn geld waard is. Een paar jaar geleden kocht Microsoft telefoonmaker Nokia voor 7,2 miljard dollar. Uiteindelijk moest Microsoft zo'n 8 miljard dollar afschrijven op die overname. 

De overname past qua bedrag in het rijtje van grootste tech-overnames ooit. Een andere spectaculaire overname was toen Facebook in 2014 WhatsApp kocht. Het sociale platform betaalde daar toen 19,7 miljard dollar voor. 

Het is niet de grootste tech-overname. Die staat op naam van Vodafone. De telecomprovider kocht in 2000 voor 180 miljard dollar het Duitse bedrijf Mannesmann.

STER reclame