Dit is Omar Mateen op zijn MySpace-profiel, melden Amerikaanse media
NOS Nieuws

FBI: bloedbad Orlando heeft te maken met IS

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft laten weten dat er vermoedelijk een verband is tussen de schietpartij in een gaybar in Orlando en terreurgroep IS. Wat dat verband inhoudt, wil de dienst niet zeggen.

Er zijn geen aanwijzingen dat IS de aanslag heeft georganiseerd, maar de groepering heeft via zijn persbureau Amaq wel de verantwoordelijkheid opgeëist voor het bloedbad.

De dader is de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst. Hij was bekend bij de FBI en stond op een lijst van mensen die mogelijk met IS sympathiseren.

Steun aan IS

TV-zender NBC meldt dat hij voor zijn terreurdaad het nationale alarmnummer 911 belde en zijn steun betuigde aan IS en de leider van de terreurbeweging, Abu-Bakr al-Baghdadi.

Volgens Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn komt het vaker voor dat IS snel verantwoordelijkheid erkent voor dit soort aanslagen, om "met de eer te kunnen strijken". "Er is niet aangetoond dat Mateen banden had met IS, hij is niet aangestuurd, er is geen daderkennis verspreid. Het lijkt erop dat hij een 'lone wolf' was die zich aangetrokken voelde tot IS."

Wat volgens Van Hoorn voor IS telt is het effect. "Onder de aanhang van IS wordt dit gezien als iets wat op naam van IS staat."

IS heeft al veel eerder mensen opgeroepen aanslagen te plegen. De strategie is dat mensen die niet naar IS-gebied toe kunnen, zelf iets ondernemen tegen 'de ongelovigen' in het land waar ze zich bevinden, aldus Van Hoorn.

Hoger dodental verwacht

Omar Mateen schoot in de bar Pulse in het centrum van Orlando vijftig mensen dood. Er raakten 53 mensen gewond. Een aantal van hen is er slecht aan toe, daarom gaan artsen ervan uit dat het dodental nog zal stijgen.

De politie schoot Mateen dood bij de bestorming van de bar. Het is de bloedigste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.

Tientallen doden bij schietpartij in gayclub in Orlando

De vooraanstaande Democratische politicus Adam Schiff, die in het Huis van Afgevaardigden lid is van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid, zegt dat Mateen zijn terreurdaad heeft opgedragen aan IS. Hoe Schiff aan die informatie komt is niet duidelijk.

Hij wijst erop dat de terreurdaad is gepleegd tijdens de ramadan, dat IS heeft opgeroepen tot aanslagen in deze periode en dat het doelwit een homobar was, juist tijdens de Gay Pride-maand in de VS. In Los Angeles is een man opgepakt met wapens en materiaal waar hij explosieven van kon maken. Hij zei tegen de politie onderweg te zijn naar de Gay Pride-parade.

Wat de claims van de FBI en Schiff betekenen, is niet meteen duidelijk. Andere functionarissen zeggen juist dat er nog geen aanwijzingen zijn voor een mogelijk verband met IS of andere buitenlandse terreurgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl