Russische supporters zorgden voor onrust in Marseille
NOS Voetbal

FIFA waarschuwt Rusland nu al voor 'idioten' bij WK 2018

De FIFA vindt dat er met het oog op de toekomst lering moet worden getrokken uit de rellen tijdens het EK in Frankrijk. Zo wijst de wereldvoetbalbond de Russische organisatie van het WK van 2018 erop extra zorg te dragen voor de veiligheid.

De Russen moeten van de FIFA grote sportevenementen nauwkeurig bestuderen. Naast het EK doelt de voetbalbond ook op de Olympische Spelen in Rio in augustus. Op die manier moet een herhaling van incidenten zoals afgelopen zaterdag in Marseille voorkomen worden.

'Idiote relschoppers'

Op die dag drongen Russische fans in het Stade Vélodrome in Marseille vakken binnen waar Engelse supporters zaten. Dat leidde tot vechtpartijen en paniek, waardoor er zeker 35 gewonden vielen. Van een van die gewonden, een Brit, zou de toestand kritiek zijn.

Beelden rellen Rusland-Engeland

De FIFA veroordeelt de ongeregeldheden en spreekt over "idiote relschoppers die niets met voetbal en echte fans te maken hebben." En verder: "Dergelijke beschamende taferelen rondom een voetbalstadion zijn volstrekt onacceptabel."

Strafonderzoek

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA gaf eerder al aan een strafonderzoek in te stellen tegen de Russische voetbalbond. De UEFA verdenkt Rusland van ordeverstoring in het stadion, racistisch gedrag en het afsteken van vuurwerk. De UEFA onderneemt niets tegen de Engelse voetbalbond FA.

Nu al veel rellen bij EK: een overzicht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl