Stemming in het Duitse parlement over de genocide-motie. AFP

Een aantal leden van het Duitse parlement krijgt politiebewaking vanwege bedreigingen aan hun adres. Het gaat om parlementariërs van Turkse afkomst, die de afgelopen tijd zijn bedreigd omdat ze instemden met een motie die de Armeense genocide erkent. 

De Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung schrijft dat het gaat om elf leden van de Bondsdag. Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken zegt tegen de krant dat de bedreigingen onacceptabel zijn. Hij benadrukt dat de meeste van de 3,5 miljoen mensen met Turkse wortels in Duitsland "goede buren" zijn en een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving. "De daders en extremisten zijn uitzonderingen."

De Bondsdag stemde begin deze maand met een overweldigende meerderheid in met een motie die de massaslachting in de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk op Armeniërs als genocide bestempelt. Turkije had vooraf gewaarschuwd en druk uitgeoefend om te voorkomen dat het parlement zou instemmen. Turkije erkent dat er honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen, maar dat zou in oorlogssituaties zijn gebeurd. 

'Onrein bloed'

Onlangs zei president Erdogan dat de Turks-Duitse parlementariërs die instemden met de motie "de lange arm van terroristen" zijn, met "onrein bloed".

Volgens Cem Özdemir van de Groenen, een van de parlementsleden die nu beveiligd worden, ontvangen hij en zijn collega's teksten als: 'Jouw Duitse vrienden zullen het een keer vergeten zijn, maar wij niet' en 'We vinden jou overal'.

STER reclame