NOS Nieuws

Moordverdachte mag worden uitgeleverd aan Turkije

Nederland mag de van een roofmoord verdachte Ali S. uitleveren aan Turkije. Het gerechtshof in Den Haag stelt dat de Turken hebben gegarandeerd dat hij zijn straf in Nederland mag uitzitten, als hij wordt veroordeeld.

S. wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een roofmoord in de stad Izmir in mei 2014, waarbij een man om het leven kwam. Maar volgens advocaat Bart Stapert is er geen bewijs tegen S. Verder is hij bang dat Turkije zich niet aan zijn woord houdt.

"Hij wordt als Nederlander uitgeleverd, dus een straf moet in principe niet daar worden uitgevoerd. Maar we hebben geen vertrouwen in de terugkeergarantie."

Stapert betoogt dat er tot nu toe één Nederlander aan Turkije is uitgeleverd, die niet is teruggekeerd. Het is zelfs onduidelijk waar hij is. De advocaat wijst erop dat rechtszaken in Turkije lang kunnen duren en dat zijn cliënt de zorg heeft voor twee jonge kinderen.

Hij overweegt nog te proberen de uitlevering te voorkomen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waar landen kunnen worden aangeklaagd. Tegen besluiten van dat hof is geen beroep mogelijk.

Waar Nederland van de Nederlandse rechter dus wel mensen aan Turkije mag uitleveren, doet Turkije dat andersom niet met mensen die (ook) de Turkse nationaliteit hebben. Maandag schreef minister Van der Steur aan de Tweede Kamer dat in Turkije achttien Turkse Nederlanders vrij rondlopen, die hier veroordeeld zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl