De Turkse en de Nederlandse vlag
NOS Nieuws

18 veroordeelde Turkse Nederlanders lopen vrij rond in Turkije

Zeker achttien in Nederland veroordeelde Turken lopen vrij rond in Turkije. Dat schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Onder deze achttien is de veroordeelde mensenhandelaar Saban B. die in 2009 niet terugkeerde van een bijzonder verlof.

Turkije levert geen mensen uit die (ook) de Turkse nationaliteit hebben. Nederland kan Turkije wél vragen de gevluchte veroordeelden alsnog in de cel te stoppen, als de Turkse rechter tenminste de straf overneemt.

Beroep

Dat gebeurde in het geval van Saban B. die twee jaar geleden in Turkije - net als eerder in Nederland - veroordeeld werd tot zeven jaar en negen maanden celstraf. B. ging in beroep tegen de uitspraak, en in afwachting daarvan is hij een vrij man.

Ook de zaken tegen de andere zeventien veroordeelde personen, voor wie de Nederlandse justitie aan Turkije om strafovername heeft gevraagd, laten nog op zich wachten.

Justitie heeft sterke aanwijzingen dat tien andere Turkse veroordeelden ook in Turkije verblijven, schrijft Van der Steur.

Van de 23 zaken waarin Nederland sinds 2010 Turkije om strafovername verzocht, zijn er zes mensen in Turkije berecht. Van der Steur noemt de samenwerking met Turkije op het gebied van strafovername "voor verbetering vatbaar".

Hij schrijft dat er recent een werkgroep is opgericht, om die justitiële samenwerking te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl