Roel Verwijlen voor de Olympische Spelen van 2012 ANP

Er moet een hoop veranderen binnen de schermbond, vindt Roel Verwijlen. De vader en trainer van olympiër Bas Verwijlen acht zichzelf een goede kandidaat om als technisch directeur schoon schip te maken bij de bond. 

"Maar dan moeten er een paar goede gesprekken worden gevoerd en een aantal mensen moet vertrekken, anders kom ik niet", zei Verwijlen woensdag in Langs de Lijn En Omstreken.

Lastige relatie

De band tussen de bond en de familie Verwijlen is al tijden niet optimaal. Na jarenlang door vader Roel getraind en gecoacht te zijn, werd Bas Verwijlen in 2014 door de bond en sportkoepel NOC*NSF gedwongen van coach te wisselen, omdat dat beter zou zijn voor zijn ontwikkeling.

Zo werd de Hongaar Gabor Salomon zijn nieuwe trainer, maar een succes werd dat niet. Verwijlen trainde veelal met tegenzin en de prestaties vielen tegen. Hij zakte van de tiende naar de zeventigste plaats op de wereldranglijst.

Maart 2016: Verwijlen trekt geen lange neus naar schermbond

Dat was voor de schermer reden om in juni vorig jaar de samenwerking met Salomon te verbreken en weer de handen ineen te slaan met zijn vader Roel. Onder hem lukte het de schermer zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. 

Hij haalde daarmee zijn gram op sportkoepel NOC*NSF en de schermbond, die hun financiële steun aan hem hadden stopgezet.

Roel Verwijlen: technisch directeurschap zou me wel passen

Vader Roel heeft flinke kritiek op de bond. "Er zijn daar een paar figuren op leidende posities die zelf op een bedenkelijk niveau met een sabeltje hebben staan zwaaien en dan denken dat ze kunnen vertellen wat er moet gebeuren. Er zit daar geen knowhow."

Doelend op zijn zoon: "We hebben nu een witte raaf, de rest is van een heel ander niveau. Op een aantal plekken in Nederland moeten we een paar goede, buitenlandse coaches neerzetten die talenten opleiden. Dan kun je over een jaar of tien, twaalf echte toppers verwachten."

STER reclame