ANP

Bas Verwijlen beleefde zondag een zegetocht op de Grand Prix van Boedapest: hij drong door tot de laatste acht en plaatste zich voor de Olympische Spelen in Rio. Hij haalde daarmee zijn gram op sportkoepel NOC*NSF en de schermbond, die vorig jaar hun financiële steun aan hem hadden stopgezet nadat Verwijlen tegen de zin van beide instanties in opnieuw zijn vader in de arm had genomen als coach.

De dag ging als "een roes" voorbij, aldus de door vrienden en familie omringde Verwijlen vanuit een restaurant in Boedapest. "Het begon al goed: ik won mijn eerste partij tegen de Rus Anton Avdejev op het nippertje met één treffer verschil. Dat is ontzettend lekker winnen."

Blije Verwijlen trekt geen lange neus naar het NOC*NSF

"Extra mooi aan het feit dat ik mijn eerste pot won, was dat al mijn concurrenten het lieten liggen. Zij waren niet bestand tegen de druk. Daardoor was ik meteen geplaatst voor Rio. Vervolgens kwam ik ook nog bij de laatste acht. Het doel was de laatste zestien halen. Dat is ruim gelukt."

De plaatsing komt niet uit de lucht vallen. Vooraf gaf Verwijlen al aan dat het "wonderlijk" zou zijn als hij zijn plek voor Rio niet veilig zou stellen. Opvallend soepel bereikte hij zondag zijn doel.

Zonder de coaching van mijn vader had ik dit nooit bereikt.

Bas Verwijlen

Verwijlen: "Het ging heel lekker. Ik pakte twintig punten voor de ranglijst. Zonder de coaching van mijn vader had ik dit nooit bereikt. Als mijn vader er al die jaren niet voor me was geweest, had ik dit weekend nooit in Boedapest gestaan. Mijn vader Roel heeft een tactisch concept ontwikkeld om spelers op te leiden tot toppers. Hij is de beste schermtrainer van Nederland aller tijden.”

Het viel Verwijlen toch zwaar voor zijn vader te kiezen. "Alle andere steun, die van schermbond KNAS en van NOC*NSF viel weg. Ik ben heel blij dat het nu volledig de juiste keuze blijkt te zijn geweest. Mijn doel is bereikt en mijn vader blijft coach."

De tegenslagen gingen hem niet in de koude kleren zitten. "De plaatsing van vandaag voelde meer als een eindsprint, dan als het einde van een marathon. Ik heb veel tegenslag en obstakels moeten overwinnen, maar ik sta er."  

Verwijlen hoopt de samenwerking met de schermbond te kunnen hervatten. "Ik ga het liefst met ze in gesprek en hoop echt dat ze hulp aanbieden. Ik ontkom er ook niet aan met ze te praten. Mijn spaargeld is op."

"Hoe het ook loopt, vandaag kan mijn dag niet meer stuk. Ik ga me goed op Rio voorbereiden, hoop er op mijn best te staan. Dan kan hopelijk niemand van me winnen."

Verwijlen trekt geen lange neus naar schermbond

STER reclame