NOS Nieuws

Clinton versus Trump, een feest zal het niet worden

Wat Clinton betreft kan de race naar het Witte Huis beginnen

Vier maanden na het startschot in Iowa zijn de voorverkiezingen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Democraat Hillary Clinton en Republikein Donald Trump nemen het op 8 november tegen elkaar op. Op de kalender staat nog één voorverkiezing, die in Washington D.C., maar daar is niemand meer mee bezig. Alle ogen zijn nu op de komende vijf maanden gericht.

Het eerstvolgende grote evenement is de partijconventie, waar de kandidaat officieel wordt gekroond. Wat een feest voor beide partijen hoort te zijn, lijkt dit jaar toch een beladen moment te worden.

Zo moet Hillary Clinton de aanhangers van Bernie Sanders, vooral jongeren en de ontevreden blanke middenklasse, naar zich toe weten te trekken. De senator uit Vermont heeft zich officieel nog niet teruggetrokken, maar dat lijkt na gisteravond slechts een kwestie van tijd. Morgen bezoekt hij in het Witte Huis Obama die waarschijnlijk druk op hem zal uitoefenen. De Democratische partij wil dat Sanders zich achter Clinton schaart en dat zijn kiezers hetzelfde doen.

Als dat gebeurt kunnen de Democraten zich vol richten op Trump, die zelf ook de nodige problemen heeft. De miljardair heeft de nominatie al een poos op zak, maar jaagt nog steeds veel Republikeinen tegen zich in het harnas.

Zo noemde Trump een rechter in de zaak over Trump University bevooroordeeld omdat hij "Mexicaan" is. Dat ging veel partijgenoten te ver. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, die Trump vorige week tegen wil en dank besloot te steunen, noemde de kandidaat een racist.

Vice-president

Omdat Trump niet veel vrienden binnen de partij maakt, wordt de keuze voor een vice-presidentskandidaat niet gemakkelijk. Volgens The Washington Post staan mensen als Senator Bob Corker en voormalig voorzitter van het Huis Newt Gingrich op het lijstje. Beiden waren net als Ryan niet blij met Trumps uitspraken. De miljardair liet vandaag weten dat hij nog een stuk of vijf mensen overweegt.

Ook Clinton zoekt naar een geschikte running mate. Politiek commentator Chris Cillizza van The Washington Post ziet minister en latino Julian Castro als de grootste kanshebber. De voormalige first lady en minister van Buitenlandse Zaken zou ook een vrouw kunnen kiezen, zoals senator Amy Klobuchar.

Het zal niet lang meer duren voordat beide kandidaten hun keuzes bekendmaken. Over anderhalve maand vindt de eerste conventie namelijk al plaats. De Republikeinen komen van 18 juli tot 21 juli samen in Cleveland. De Democraten houden hun conventie een week later, van 25 tot 28 juli in Philadelphia. Vervolgens zal de strijd tussen Trump en Clinton echt losbarsten.

Volgens de peilingen van RealClearPolitics staat Clinton op dit moment aan kop, maar die cijfers betekenen weinig. Er kan immers nog een hoop gebeuren in vijf maanden.

Wie waarschijnlijk een grote rol gaat spelen en tot nu toe vrijwel onzichtbaar bleef, is president Obama. Volgens The New York Times kan de president niet wachten om Trump aan te pakken. Hij zal dan ook veelvuldig campagne voor Clinton gaan voeren. Net als Bill Clinton natuurlijk, die tijdens de voorverkiezingen ook al bij veel bijeenkomsten aanwezig was.

Weinig enthousiasme

En dan zijn er nog de debatten, waarbij Clinton en Trump elkaar voor het eerst echt in de ogen kijken. Op 26 september vindt de eerste ontmoeting plaats in Ohio, een belangrijke staat tijdens de verkiezingen. Ook oktober staat in het teken van de debatten.

Niet veel later is het al 8 november, het moment waarop de Amerikanen hun nieuwe president kiezen. Een datum die nog ver weg lijkt en waar nog maar ​weinig mensen naar uitkijken. Want ondanks dat ze de meeste stemmen kregen tijdens de voorverkiezingen, blijkt uit de peilingen al wel dat niet veel Amerikanen ​enthousiast zijn over zowel Clinton als Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl