Boekholt is de eerste vrouwelijke commandant van een Nederlandse luchtmachtbasis

In Eindhoven is vanmiddag kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan geïnstalleerd. Ze is de eerste vrouwelijke commandant die leiding gaat geven aan een operationele Nederlandse luchtmachtbasis. 

De overdracht vond plaats tijdens een speciale ceremonie waarbij haar voorganger kolonel Johan van Soest de onderdeelsvlag overhandigde. Van Soest gaf drie jaar lang leiding aan de militaire basis. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de ceremonies die in Eindhoven werden gehouden voor de slachtoffers van de ramp met MH17.

Ik ben de eerste, maar er komen er een heleboel aan.

Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan
Voor kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan komt een droom uit

Boekholt zegt dat met haar benoeming een droom uitkomt. Volgens de commandant is Eindhoven een bijzondere basis, omdat de militaire- en de burgerluchtvaart samen een vliegveld delen. Ze noemt de luchtbasis de logistieke vlieghaven van het Nederlandse leger. 

Voor het lage aantal vrouwen in de top van Defensie zijn volgens Boekholt verschillende redenen. Zo zijn er onder meer weinig vrouwen met veel ervaring. Dat gaat nog wel veranderen, zegt ze. "Ik ben de eerste, maar er komen er een heleboel aan." 

Boekholt verwacht de komende jaren meer vrouwen aan de militaire top

Op dit moment is 10 procent van de medewerkers van Defensie vrouw. Om meer vrouwen te interesseren voor een baan als militair startte vorige week een wervingscampagne. Ook zijn vrouwen bij meer defensie-onderdelen inmiddels welkom, zoals bij het Korps Mariniers

Boekholt-O'Sullivan werkt al ruim twintig jaar bij de luchtmacht. De afgelopen jaren was kolonel Boekholt bij de luchtmacht verantwoordelijk voor het innovatiecentrum van het Commando Luchtstrijdkrachten.

STER reclame