Oefening van het Korps Mariniers op het strand van Vlissingen
NOS Nieuws

Vrouwen kunnen vanaf volgend jaar bij Korps Mariniers

Vrouwen kunnen vanaf volgend jaar bij het Korps Mariniers terecht. Zij moeten aan dezelfde toelatingseisen voldoen als mannen.

Minister Hennis laat vandaag aan de Tweede Kamer weten dat het niet meer van deze tijd is om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten. Ze zei eind vorig jaar al dat ze liet uitzoeken of het mogelijk is om vrouwen zeesoldaat te laten worden.

Het Korps Mariniers hoort bij de elitetroepen van de krijgsmacht. Ook het Korps Commando Troepen (landmacht) en de Luchtmobiele Brigade vallen daaronder. Bij die laatste twee kunnen vrouwen al solliciteren.

Geen vrouwelijk commando

Bij de Luchtmobiele Brigade werken inmiddels tientallen vrouwen, maar bij het Korps Commando Troepen "is het nog geen vrouw gelukt om toe te treden", meldt het ministerie van Defensie.

De enige werkplek bij Defensie waar vrouwen nog niet terecht kunnen, zijn de onderzeeboten. Dat is vooral een praktisch probleem. De huidige onderzeeërs zijn niet geschikt voor een gemengde bemanning.

Minimale toelatingseisen Korps Mariniers

Lengte Min. 1.65 meter 
Ogen Kleine plus- of -minafwijking, niet kleurenblind
Leeftijd Minimaal 17,5 jaar 
Gewicht Minimaal 65 kilo
ConditieEisen voor de eerste fitheidstest: - 2700 m. hardlopen in 12 min.- 30 push-ups in 2 min. - 30 sit-ups in 2 min.- 4 pull-ups in 2 min. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl