AFP
NOS Nieuws

Glazen plafond doorbroken: vrouwen VS dolblij

Vrouwen in de VS reageren enthousiast op de presidentskandidatuur van Hillary Clinton voor de Democraten. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote partij. "Ik ben ongelooflijk uitgelaten", zei Andrea Reese gisteravond op de bijeenkomst van Clinton in New York. "Ik heb hier mijn hele leven op gewacht. Ze heeft eerlijk gewonnen. Dit is een prachtige avond."

"Ik voel me geweldig", lachte Jennifer McCann. "Je weet wanneer er geschiedenis wordt geschreven. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is zo mooi."

Amerikaanse vrouwen blij met Clintons nominatie

In de zaal is het woord History (met de H in de vorm van Clintons campagnelogo) niet te missen. Ernaast houdt een vrouw een eveneens niet te missen bord omhoog met de veelbetekenende tekst 'Caution: Shattered glass', een verwijzing naar glazen plafond waar vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld altijd weer tegenaan lopen.

RTR
Geschiedenis in de VS: de eerste vrouwelijke presidentskandidaat

Clinton sprak in 2008 na haar verlies tegen Barack Obama over 18 miljoen barsten in het glazen plafond, een verwijzing naar het aantal stemmen dat ze toen haalde. Nu is het glas dus wel gebroken.

"Ik wou dat mijn moeder hier kon zijn. Dan kon ze zien wat voor geweldige moeder Chelsea (Clintons dochter, red.) is geworden. Ze kon dan onze prachtige kleindochter Charlotte ontmoeten. En uiteraard, ze zou dan kunnen zien dat haar dochter de kandidaat wordt voor de Democratische partij."

Hillary: we hebben een mijlpaal bereikt

Voorafgaand aan de feestelijke avond in Brooklyn had de politica nog een video uitgezonden over de geschiedenis van de vrouwenrechten in de VS. Die begon volgens Clinton in 1848 in Seneca Falls, waar de eerste vrouwenconventie in de VS werd gehouden, en waar vrouwenrechten op het programma stonden. Het zou leiden tot de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1920.

Campagnevideo over vrouwenrechten VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl