Roel Pauw/NOS

Bij het Dolfinarium in Harderwijk hebben zich rond de honderd demonstranten verzameld, na een oproep tot protest van voormalig dolfijnentrainer Ric O'Barry. De demonstranten willen dat het Dolfinarium stopt met de shows.

De Amerikaan riep gisteren in RTL Late Night op om vandaag voor de ingang van het Dolfinarium te demonstreren. O'Barry trainde in de jaren 60 dolfijnen voor de tv-serie Flipper maar is tegenwoordig fel tegenstander van dolfijnenshows.

Demonstratie tegen Dolfinarium Harderwijk

"Het is tijd om toe te geven dat dit fout is", zei Barry in de talkshow. "De dolfijnen denken dat het plafond van het gebouw met hun bassin de lucht is."

Eerder werd O'Barry nog weggestuurd bij het dolfijnenpark. Hij was onaangekondigd afgekomen op een ontmoeting tussen dierenactivisten en het Dolfinarium. Naar verwachting komt de oud-Flipper-trainer vandaag ook naar het protest.

Signalen

Het Dolfinarium zegt dat het de demonstratie als signaal ziet dat serieus genomen wordt, zegt een woordvoerder. "Als mensen ergens sterke emoties over hebben, dan willen we weten waar ze vandaan komen. Dan kunnen we argumenten uitwisselen."

Het Dolfinarium ziet de dolfijnen niet als huisdieren die kunstjes doen. "Het zijn geen circusdieren, het zijn dierentuindieren. We hebben in Nederland een paar instituten met exotische dieren. Wij zijn er daar één van met een speciale exotische soort. We houden onze ogen en oren open voor wat mensen te zeggen hebben over onze dieren, zodat we er mogelijk wat van kunnen leren."

Dolfinarium praat met demonstranten

STER reclame