Twee jaar geleden: bezoekers van Pinkpop schuilen tegen het noodweer
NOS Nieuws

Bliksemafleiders en lichtkranten: Pinkpop wapent zich tegen onweer

Dat onweer en festivals geen gelukkige combinatie is, bleek afgelopen weekend weer eens op het Duitse popfestival Rock am Ring. Vrijdag vielen daar ruim tachtig gewonden bij een blikseminslag en zaterdag trok er een tweede onweersbui over. Gisteren werd de laatste festivaldag uit voorzorg afgelast.

Ook Pinkpop, dat vrijdag van start gaat, werd in 2014 getroffen door noodweer. Er vielen geen gewonden, maar de organisatie nam vorig jaar wel extra maatregelen. Voor aankomend weekend is er al onweer voorspeld, maar Pinkpop-organisator Jan Smeets denkt er niet aan het festival bij voorbaat af te gelasten, zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

"Het is toch onmogelijk dat je alles afgelast vanwege eventueel te verwachten weersomstandigheden", zegt hij over de beslissing die in Duitsland werd genomen. "Dan kun je alles wel gaan afgelasten."

Zoals andere jaren zijn er ook dit jaar weer bliksemafleiders op het terrein; ruim veertig in totaal. "Wat we verder kunnen doen, is mensen goede informatie geven", zegt productiemanager Sierk Janssen. Dat doet de organisatie via onder meer lichtkranten.

Ondanks alle maatregelen die festivals nemen, blijft het moeilijk voor festivalorganisaties om bezoekers te beschermen tegen noodweer, zegt onweersdeskundige Guus Pemen van de TU Eindhoven. "Het is een grillig natuurverschijnsel en je hebt er weinig vat op. Dat blijkt ook uit het rijtje maatregelen van Pinkpop. Dat is wat ik noem padvinderswijsheid: ga op je hurken zitten en geen paniek."

Hij benadrukt dat technische middelen, zoals bliksemafleiders, het risico op ongelukken verminderen, maar niet helemaal weghalen. "Je moet natuurlijk alles inzetten om het risico te verminderen. Maar neem bliksemafleiders: wil je daarmee een hoge mate van veiligheid creëren, dan zul je iedere tien meter een afleider moeten plaatsen. Dat is de theorie, die vaak in de praktijk heel lastig uit te voeren is."

Volgens Pemen zijn korte lijntjes met meteorologen de beste manier om tijdig risico's te kunnen inschatten. "Ik ben ervan overtuigd dat dat bij festivals als Pinkpop gebeurt."

Hij noemt het festival in Limburg een voorbeeld van een organisatie die goed omgaat met de risico's. "Maar ik weet zeker dat er een hoop festivals zijn die nog veel kunnen leren op dat vlak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl