Actieposters bij een stembureau in Zwitserland
NOS Nieuws

Zwitsers wijzen basisinkomen vierkant af

Met een overgrote meerderheid wijzen de Zwitsers de invoering van een basisinkomen af. Meer dan drie kwart van alle kiesgerechtigden zegt in het referendum vandaag 'nee' tegen het revolutionaire plan om iedere volwassen inwoner van Zwitserland een basisinkomen van omgerekend zo'n 2250 euro maandelijks te verstrekken.

Ouders zouden er per kind nog eens 560 euro bij krijgen. Lonen liggen in Zwitserland veel hoger dan in Nederland, maar de kosten van levensonderhoud zijn ook beduidend hoger.

Aan het basisinkomen zaten geen voorwaarden verbonden; het was bedoeld voor werkenden en niet-werkenden.

Worden mensen dan niet lui?

De afwijzing van het voorstel werd al verwacht. Volgens de regeringscoalitie is het veel te duur om iedereen zonder verdere voorwaarden een basisinkomen te verstrekken. Ook zouden mensen minder bereid zijn om aan het werk te gaan.

Te weinig werk

Maar volgens de voorstanders is er straks te weinig werk om iedereen aan een baan te helpen en is het sociale zekerheidsstelsel van nu log en peperduur.

Zij verzamelden in anderhalf jaar tijd 100.000 handtekeningen om de kwestie per referendum aan de Zwitsers voor te leggen.

Asielaanvragen sneller

De Zwitsers konden over nog vier thema's stemmen. Een voorstel dat ertoe moet leiden dat asielzoekers sneller uitsluitsel krijgen over hun aanvraag haalde het met gemak. Volgens het voorstel moeten de meeste aanvragen binnen honderd dagen zijn behandeld.

Nu duurt het gemiddeld 280 dagen. Om te garanderen dat asielaanvragen een eerlijke kans krijgen, hoeven asielzoekers straks niet meer te betalen voor rechtsbijstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl