Het interieur van het regeringsvliegtuig PH-KBX dat in 2017 plaats moet maken voor een nieuw toestel. ANP

De zoektocht naar een nieuw vliegtuig voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en de leden van het kabinet is tot nu toe op niets uitgelopen. Minister Schultz van Infrastructuur heeft de afgelopen maanden op de tweedehands markt gezocht naar een opvolger van het huidige regeringsvliegtuig KBX. Daar is alleen weinig te vinden, zegt ze. "De markt is zo dik niet bezaaid."

Schultz had onlangs een privévliegtuig van een Indiase zakenman op het oog, maar van een bod is het niet gekomen, meldde het AD vanmorgen over de Airbus met 22 zitplaatsen, een bar, douche en slaapkamer. De eigenaar, Vijay Mallya, wordt vervolgd voor een belastingschuld. "En ik ga geen vliegtuig kopen waar later beslag op wordt gelegd. Dat is niet verstandig."

Netjes met geld

Een gebruikt toestel is voor het kabinet geen enkel probleem. "We willen een veilig en goed vliegtuig. Dat hoeft niet per se een nieuw toestel te zijn", zegt Schultz. Vicepremier Asscher zei op de wekelijkse persconferentie dat het kabinet netjes met geld omgaat. "Als je de kans krijgt een tweedehandsje te kopen, moet je dat altijd doen."

Asscher: we moeten op de centen passen, dus ben ik erg voor een tweedehands

Als je de kans krijgt een tweedehandsje te kopen, moet je dat altijd doen."

Vicepremier Asscher over de vervanger van het regeringstoestel KBX

Het kabinet zoekt al ruim een jaar naar een vervanger van het huidige regeringsvliegtuig dat in 1996 voor 75 miljoen gulden is gekocht. Bouwer Fokker stopt ermee en daardoor zijn onderdelen niet meer voorradig en monteurs niet meer beschikbaar. De KBX kan maar 2000 kilometer zonder tussenstop vliegen en het tussentijds tanken vinden de gebruikers een nadeel. 

Koning piloot

Het plan was eind 2015 de vervanger voor de KBX te presenteren. Bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is informatie opgezocht, melden bronnen aan de NOS. Het feit dat koning Willem-Alexander een opleiding volgt voor piloot in een Boeing 737-700 staat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) helemaal los van een mogelijke keuze van het kabinet.

Ook de Braziliaanse Embraer zou hoge ogen scoren, zeggen vliegtuigdeskundigen, maar minister Schultz laat er niets over los. "Ik ga nu zo snel mogelijk kijken wat de nieuwe stap wordt."

Code PH KWA

Het huidige regeringstoestel staat geregistreerd als PH-KBX, waarbij PH de code van Nederland is en KBX verwijst naar oud-koningin Beatrix. Of het nieuwe vliegtuig de codes PH KWA krijgen, weet Schultz nog niet. 

Ministers en staatssecretarissen maken de meeste vluchten met het regeringstoestel, ongeveer 88% van het totaal. Volgens een besluit uit 2014 heeft de koning voorrang bij het gebruik van het toestel. De koning gebruikt het toestel bijvoorbeeld voor staatsbezoeken, maar ook voor vakanties.

STER reclame