Rachid el J. bij een eerdere zitting
NOS Nieuws

Huizense vader krijgt taakstraf voor voorbereiden van jihad

De jihadverdachte uit Huizen heeft een taakstraf gekregen. De 32-jarige Rachid el J. moet 240 uur verplicht werken, omdat hij deelname aan de terroristische organisatie IS heeft voorbereid. De rechter in Utrecht legde hem ook negen maanden voorwaardelijke celstraf op. De eis van het Openbaar Ministerie was twintig maanden onvoorwaardelijk.

Volgens de rechter is de Huizense huisvader geen jihadganger. Er is niet bewezen dat hij tot IS behoorde. Dat hij deelname aan IS voorbereidde, vindt de rechter wel aannemelijk, omdat de man spullen wilde brengen naar zijn broer die eerder afreisde naar IS-gebied. Als dat zou zijn gelukt, zou hij hebben bijgedragen aan de gewapende strijd van IS, zegt de rechter.

Horloges met hoogtemeter

In de woning van de man is een harde schijf gevonden waarop documenten stonden met daarin een trainingsschema voor een jihadist en beschrijvingen van gevechts- en overlevingstechnieken en het gebruik van vuurwapens. In twee rugzakken zaten onder meer hoofdlampen, twee horloges met een hoogtemeter, een slaapmatje en een klamboe. Die waren voor zijn broer. Inmiddels is die omgekomen in Syrië.

Dat hij spullen naar zijn broer wilde brengen, betekent volgens de rechtbank niet dat hij zelf een terroristische daad wilde voorbereiden.

De straf is relatief laag omdat de rechter heeft meegewogen dat Rachid el J. zijn leven op orde heeft en zich aan de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft gehouden. Bovendien is na zijn aanhouding zijn dochter uit huis geplaatst en is hij zijn baan kwijtgeraakt.

Huizense echtparen

De zaak is het resultaat van de arrestatie in september 2014 van twee echtparen in Huizen. De AIVD verdacht hen ervan dat ze van plan waren om met hun kinderen naar Syrië te vertrekken. De burgemeester van Huizen, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming verklaarden gezamenlijk dat ze hadden ingegrepen na een ambtsbericht van de AIVD, "omdat de kinderen moesten worden gered".

Al snel bleek dat de aanwijzingen in het geval van het ene gezin niet klopten. Bij het andere gezin bleef alleen Rachid el J. als verdachte over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl