Rachid el J. bij een eerdere zitting
NOS Nieuws

Laatst overgebleven jihadverdachte Huizen staat terecht

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

Hij is de laatst overgebleven jihadverdachte uit Huizen, Rachid el J. Vandaag verschijnt hij voor de rechter.

Een kleine twee jaar geleden, in september 2014, werden in Huizen in Noord-Holland twee gezinnen opgepakt. Ze zouden van plan zijn om met hun kinderen naar Syrië te vertrekken. De ouders werden vastgezet en de kinderen uit huis geplaatst.

De arrestatie van de twee gezinnen was landelijk groot nieuws. De burgemeester van Huizen, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming verklaarden gezamenlijk dat ze snel hadden ingegrepen na een ambtsbericht van de AIVD. De kinderen moesten zo worden gered.

Al snel bleken er geen aanwijzingen voor een aanstaand vertrek naar Syrië. De kinderen mochten na verloop van tijd terug naar huis. De zaak tegen een van beide gezinnen werd bijna in stilte geseponeerd.

In een interview met de Volkskrant vertelde het echtpaar in december vorig jaar welke enorme invloed de zaak op hun leven heeft. Excuses werden niet gemaakt.

'Serieuze militaire informatie'

Het Openbaar Ministerie lijkt vastbesloten de laatst overgebleven verdachte uit Huizen met succes te vervolgen. Hij zou naar zijn broer willen gaan die al eerder naar Syrië vertrok. De broer, Soufian el J., is inmiddels overleden.

Bij de aanhouding van Rachid el J. zou in een rugzak een harde schijf zijn aangetroffen met daarop informatie over het maken van een hindernisbaan, overlevingstechnieken en een trainingsschema. Ook werd informatie over vuurwapens gevonden, serieuze militaire informatie, zegt het OM.

De advocaat van de verdachte verklaarde eerder dat zijn cliënt naar Turkije zou willen reizen, niet naar Syrië. De zaak dient vandaag bij de rechtbank in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl