1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Hoogwater in Frankrijk, Louvre haalt kunst uit de kelder

 • AFP
  De kunstschatten zijn in een ander deel van het museum neergezet
 • AFP
  Het water in de rivier de Seine staat erg hoog
 • AFP
  Een bordje bij het Louvre waarop staat dat het museum tijdelijk gesloten is
 • AFP
  In de kelder van Louvre staat veel kunstwerken, die allemaal verplaatst moesten worden
 • AFP
  Het Louvre heeft kunstschatten uit de kelder gehaald in verband met mogelijke overstromingen

Vanwege de hoge stand van de Seine heeft het Louvre besloten de kunstwerken uit de kelder tijdelijk op een hogere etage te stallen. Om die operatie ongestoord te laten verlopen, is het museum vandaag dicht.

De Seine, die dicht langs het Louvre stroomt, is buiten zijn oevers getreden. Wegen en spoorrails langs de rivier zijn afgesloten voor het verkeer. De maatregelen leiden tot forse overlast, met lange files in de stad.

Musea, verkeer en inwoners Parijs hebben last van hoge water

De grond onder de museumkelders van het Louvre, waar kunstvoorwerpen en archeologische kunstschatten worden bewaard, dreigt zo vochtig te worden, dat de kunstwerken gevaar lopen. Er is geen risico dat de kelders onderlopen.

Het Musée d'Orsay, dat eveneens langs de Seine ligt, blijft vandaag ook dicht, ter voorbereiding op een eventuele evacuatie van kunst uit de kelders.

Overstromingen

Het water van de Seine staat 6 meter hoog, een uitzonderlijk peil voor Parijs. In 1910, toen de stad te maken kreeg met ernstige overstromingen, stond het peil op 8,5 meter. Een dergelijke hoogte wordt nu niet verwacht.

President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de delen van Frankrijk die het zwaarst zijn getroffen door wateroverlast.

De grootste problemen doen zich voor in een gebied op zo'n 80 kilometer zuidelijk van Parijs. Daar zijn de inwoners van Nemours en andere plaatsen geëvacueerd vanwege overstromingen. In deze regio zijn twee doden gevallen.

Ook Duitsland en België kampen met wateroverlast als gevolg van zware regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl