NOS Nieuws

We zijn voorlopig nog niet van die heftige buien af

'We zijn voorlopig nog niet van de regenbuien af'

We hebben de afgelopen dagen flink wat heftige regenbuien te verduren gekregen en dat zal in het weekend niet anders zijn. NOS-weerman Gerrit Hiemstra denkt dat de weersituatie de komende dagen in grote lijnen niet zal veranderen.

"Vanavond regent het vooral nog in het zuidoosten van het land, maar de buien nemen daar wel af. In de nacht is het op de meeste plaatsen droog."

Morgenochtend kan het mistig zijn. "Hier en daar kan het wat opklaren, maar in de middag zullen er in het oosten en het midden van het land zware onweersbuien ontstaan. In het westen is morgen vooral veel bewolking en het wordt daar kouder dan in de rest van het land."

26 graden

Ook zaterdag vallen er buien en pas zondag zal het iets droger worden. De middagtemperatuur kan dan oplopen tot 26 graden.

Het onstuimige weer boven Nederland, Duitsland en Frankrijk wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven het midden van Europa. "Dat blijft daar maar hangen en daardoor verandert het weerbeeld voorlopig nauwelijks."

In Nederland werden vooral het zuiden en het oosten getroffen. In Deurne en Boxmeer is veel wateroverlast en vlak over de grens bij Zevenaar dreigt een dijk door te breken.

Ook wat verder over de grens leidden de fikse regenbuien tot overlast. In het zuiden van Duitsland vielen vier doden bij overstromingen en kwamen honderden kinderen vast te zitten op hun school. In sommige gebieden werd de noodtoestand uitgeroepen.

Louvre gesloten

Ook in delen van Frankrijk kwamen de straten onder water te staan. De rivier de Seine is onder meer in Parijs buiten zijn oevers getreden. Museum het Louvre is vandaag en morgen gesloten om kunstwerken in veiligheid te kunnen brengen.

Volgens Hiemstra krijgen we in de toekomst veel vaker te maken met dit soort extreme weersomstandigheden. "Gemiddeld zal het wat warmer worden, maar het wordt ook natter. 's Winters zal er meer regen vallen en in de zomer krijgen we vaker onweersbuien met veel regen."

Gerrit Hiemstra over het 'nieuwe klimaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl