Dubbele rioolbuizen en hogere wijken tegen zwaardere regenbuien
Steeds meer gemeenten nemen maatregelen in verband met de extreme weersomstandigheden. De zware regenbuien, die ook in Nederland sporen nalaten, komen naar verwachting de komende jaren veel vaker voor en daarom grijpen gemeenten in om te voorkomen dat straten en huizen steeds onder water komen te staan.
In Bennekom wordt momenteel een nieuw rioleringssysteem aangelegd. "We leggen een systeem aan van twee buizen", zegt wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede in het radioprogramma Nieuws en Co. "Eén buis is voor het afvalwater en daaronder komt een poreuze buis voor het regenwater. Doordat de buis poreus is, zakt het water langzaam in de grond."
Met de huidige riolering komen de straten in Ede gemiddeld eens in de twee jaar blank te staan. "Met dit nieuwe systeem zou dat hooguit eens in de tien jaar moeten gebeuren."
Regenpijp afkoppelen
De riolering is niet het enige actiepunt van de gemeente. "We gaan bij mensen langs om hen aan te bieden de regenpijp te laten afkoppelen. Het regenwater, dat anders in de riolering loopt, kun je gewoon in je tuin laten wegzakken."
"We kijken ook of het mogelijk is om het water naar grote parkeerterreinen of sportvelden te brengen. Ook op die manier kun je hevige buien opvangen en zorgen dat kelders niet onder water komen te staan."
Het aanpassen van het rioleringsstelsel is vaak een dure aangelegenheid.
De gemeente Ede is zeker niet de enige die maatregelen neemt, zegt Laurens Bouwer, waterdeskundige bij onderzoeksinstituut Deltares. "De capaciteit van riolen in Nederland is beperkt en niet berekend op dit soort regenbuien. Het water komt dan op straat terecht en dat leidt tot overlast en schade."
Het aanleggen van een extra rioolbuis, zoals in Ede gebeurt, is niet voor elke gemeente haalbaar. "Het is heel duur om het rioleringsstelsel aan te passen. Veel gemeenten zullen daardoor naar andere mogelijkheden moeten kijken."
Wijken hoger aanleggen
Waterbeheersing verdient veel aandacht bij de aanleg van nieuwe wijken, zegt Bouwer. "Nieuwe woonwijken moeten hoger worden aangelegd en riolen moeten op orde zijn. Ook moet er meer buffer op straat zijn, bijvoorbeeld waterpleinen of bassins. Veel gemeenten zijn daar al actief mee bezig."
Het is vooral een zaak van de lange adem. "Op termijn hebben we er dan allemaal iets aan."