Oppositie verbijsterd over gasboringen bij Schiermonnikoog
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren verbijsterd op het besluit van minister Kamp om een gasbedrijf toestemming te geven proefboringen te doen bij Schiermonnikoog. Het bedrijf mag een tijdelijke boortoren bouwen en tot in 2019 boren.
GroenLinks verdenkt minister Kamp van kwade opzet. "Ongelofelijk. Eerst moest de Kamer al ingrijpen bij boringen bij Terschelling. En nu gaan we weer naar het volgende eiland", zegt Kamerlid Van Tongeren. "Kamp vertraagt de wet en laat nog snel even wat proefboringen door."
Werelderfgoed
"Schandalig", zegt Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie. "De minister besluit te gaan boren in een kwetsbaar gebied, dat vanwege de natuurwaarde nota bene tot ons Werelderfgoed behoort." Ze vindt het een vreemde manier van doen richting de Tweede Kamer, omdat binnenkort de nieuwe Mijnbouwwet wordt behandeld met strengere eisen. SP'er Smaling sluit zich aan bij Van Tongeren en Dik-Faber. Hij noemt het 'triest' dat Kamp dit nu doet 'terwijl we hier nog volop discussie over hebben'.
De Kamerleden willen snel met minister Kamp over de kwestie spreken.
Boek niet gesloten
PvdA'er Vos staat 'zeker niet te juichen', maar volgens hem zijn er juridisch geen mogelijkheden om deze proefboringen nu tegen te houden.
Een van de redenen dat een vergunning is afgegeven, is dat de procedure al drie jaar loopt, en nu aan alle vereisten is voldaan. Deze vergunning valt daardoor niet onder toekomstige wetgeving waarin meer redenen staan om boringen bij Waddeneilanden te weigeren.
Vos laat wel weten dat wat hem betreft 'het boek nog niet gesloten is', want voor de volgende boringen moet weer een vergunning worden aangevraagd onder de nieuwe wet.