Een vakantiehuisje op Schiermonnikoog
NOS Nieuws

Proefboringen naar gas in natuurgebied Schiermonnikoog

Minister Kamp van Economische Zaken geeft het van oorsprong Franse gasbedrijf ENGIE E&P Nederland toestemming om twee proefboringen te doen naar aardgas bij Schiermonnikoog. Ook mag het bedrijf een tijdelijk boorplatform bouwen ten noorden van het Waddeneiland.

De werkzaamheden vinden plaats in Natura 2000-gebied. Ook het gasveld waarnaar geboord gaat worden ligt deels onder dit natuurgebied.

Terschelling

Een van de redenen dat een vergunning is afgegeven, is dat de procedure al drie jaar loopt, en nu aan alle vereisten is voldaan. Deze vergunning valt daardoor niet onder toekomstige wetgeving waarin meer redenen staan om boringen bij Waddeneilanden te weigeren.

De Tweede Kamer nam in oktober nog een motie aan tegen gaswinning op Terschelling, maar in de wet is nog niets vastgelegd.

Toerisme

De eilandbewoners en vissers hebben de afgelopen jaren bezwaar gemaakt tegen de boringen. Ze zijn bang dat er vervuilende stoffen in het zeewater komen, dat de boortoren er lelijk uitziet vanaf het strand en dat de rust in het oostelijk Waddengebied wordt verstoord. Dat kan ook ten koste gaan van het toerisme.

Kamp zegt dat deze vergunning niet betekent dat ENGIE E&P een vergunning krijgt om gas te winnen. Dat is een nieuwe procedure. Het bedrijf krijgt nu alleen aan paar jaar de tijd om de installaties aan te leggen en proefboringen te doen. De boortoren zou in 2019 weer weg kunnen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl