NOS Nieuws

Voedseldroppings Syrië zijn laatste redmiddel voor Rode Kruis

Het droppen van voedsel boven Syrië is niet zonder risico, waarschuwt het Rode Kruis. "Het is wat ons betreft een laatste redmiddel", zegt woordvoerder Hanna Emmering. Morgen buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de vraag of er droppings nodig zijn boven het land.

De Syrische regering liet gisteren hulpkonvooien over de weg toe in twee belegerde steden die in handen zijn van rebellen. Maar er zijn plaatsen die niet op die manier te bereiken zijn, omdat ze volledig van de buitenwereld zijn afgesloten.

"Voedseldroppings zet je in als je een plek niet kunt bereiken, maar er zitten nogal wat consequenties aan. In de eerste plaats gooi je spullen vanuit de lucht naar beneden. Dat levert gevaar op voor de mensen op de grond. Daarom moet je zeer gericht droppen, en in oorlogsgebied is het maar zeer de vraag of dat lukt. Daarnaast kunnen spullen beschadigen."

Ook is het afwachten of de spullen bij de juiste mensen belanden. "Het Rode Kruis staat voor onpartijdige, neutrale hulp voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat je de distributie ter plaatse doet. Bij voedseldroppings gooi je spullen naar beneden en je weet niet bij wie het terechtkomt."

Emmering benadrukt dat voedseldroppings alleen niet voldoende zijn. "Er is ook behoefte aan medicijnen, schoon drinkwater en brandstof. Die goederen gooi je niet uit een vliegtuig. Daarvoor zijn de risico's te groot."

Ze ziet ook gevaren voor de hulpverlening op de grond. "Als voedseldroppings zonder toestemming van de strijdende partijen worden uitgevoerd, dan kan dat invloed hebben op onderhandelingen over voedselkonvooien over de weg."

Eenmalige konvooien of voedseldroppings zijn onvoldoende.

Hanna Emmering, Rode Kruis

Het Rode Kruis ziet het dilemma waarmee de VN-Veiligheidsraad zit. "De nood is hoog in Syrië. Gisteren hebben we twee succesvolle konvooien gestuurd. Daar zijn we blij mee, maar het gaat om continue toegang. Eenmalige konvooien of voedseldroppings zijn onvoldoende als je bedenkt dat er tienduizenden mensen al maanden of jaren verstoken zijn van hulp."

Ondanks alle gevaren van voedseldroppings, zijn ook grondkonvooien niet makkelijk te regelen. "Hulpverlening in Syrië is een enorme uitdaging. Een konvooi organiseren kost maanden tot jaren onderhandelen. Maar als het lukt en je dan mensen in nood terzijde kunt staan; dat is het belangrijkste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl