Een truck met hulpgoederen van het Rode Kruis
NOS Nieuws

VN-Veiligheidsraad bijeen over voedseldroppings boven Syrië

De VN-Veiligheidsraad komt morgen bijeen in een spoedzitting over de vraag of voedseldroppings nodig zijn boven Syrië. Gisteren liet de Syrische regering hulpkonvooien over de weg toe in twee belegerde steden die in handen zijn van rebellen.

Een van die konvooien ging naar de stad Daraya bij Damascus, maar er zat geen voedsel in de vrachtwagens, wel medicijnen en babymelk. Het andere konvooi ging naar Moadamiyeh, ook bij de hoofdstad in de buurt.

Droppings zijn complex, duur en riskant, maar het is de laatste mogelijkheid

Minister Hammond

De Russische VN-ambassadeur noemt die konvooien een positieve stap, maar vindt hulp vanuit de lucht te ver gaan. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk roepen juist op tot voedseldroppings boven plaatsen die van de buitenwereld zijn afgesloten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Syrische overheid faalt bij het distribueren van hulpgoederen. "Droppings zijn complex, duur en riskant, maar het is de laatste mogelijkheid om het lijden te verlichten in veel belegerde gebieden", aldus minister Philip Hammond.

De Brit roept de Syrische bondgenoten Rusland en Iran op hun invloed bij Assad aan te wenden om voedseldroppings mogelijk te maken.

Volgens de VN wonen er 592.000 mensen in belegerde steden en bevinden zich 4 miljoen mensen in zones die moeilijk bereikbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl