Archieffoto van de Rijn bij Spijk
NOS Nieuws

Hoge waterstand bedreigt campings en festivals

Gebruikers van de uiterwaarden van de Maas en de Rijn moeten rekening houden met een ontruiming vanwege hoog water. Doordat de grens van 12 meter boven NAP wordt overschreden, bestaat de kans dat de lager gelegen gebieden onder water komen te staan.

"De uiterwaarden worden in deze tijd van het jaar regelmatig gebruikt", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Bijvoorbeeld voor het stallen van vee, maar ook voor campings en festivals."

De zware regenval leidt tot hoge waterstanden in beide rivieren. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt, vanochtend boven de 12 meter boven NAP uitkomt.

Uniek in de zomer

Die waterstand op zich is niet uitzonderlijk, maar wel voor deze tijd van het jaar, zegt de woordvoerder. "In de zomerperiode gebeurt dit nauwelijks. In de afgelopen 45 jaar is dit de vierde keer."

Ook in het gebied van de Maas, waar snelwegen zijn afgesloten door regen en modder, is veel regen gevallen en stijgt de waterstand. Rijkswaterstaat verwacht daar minder hoge standen dan in het Rijngebied.

De verwachting is dat daar morgenochtend de stand oploopt tot 12.50 meter. "Daarna zal het stabiliseren en verwachten we volgende week weer een daling."

In de gaten houden

Wil van Elk van camping De Grote Altena houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Drie jaar geleden moest zijn camping halsoverkop ontruimd worden, vanwege het hoge water.

"Het lijkt erop dat we dans nu ontspringen. Misschien krijgen de achterste plekken wat last. Maar je weet het nooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl