NOS NieuwsAangepast

Vier doden door noodweer in Zuid-Duitsland

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Bij overstromingen in Zuid-Duitsland zijn vier mensen omgekomen. Drie van hen werden door duikers gevonden in een ondergelopen huis in Simbach am Inn, de vierde dode viel in het naburige Julbach.

In Simbach zaten 250 leerlingen de hele dag vast in een school. Een asielzoekerscentrum moest worden ontruimd. Wegen en bruggen zijn zwaar beschadigd. Het politiebureau moest worden ontruimd: het water stond metershoog in het gebouw. Volgens de eerste schattingen loopt de schade in de miljoenen euro's.

Noodtoestand

Ook in andere plaatsen in Beieren traden door zware regenbuien rivieren buiten hun oevers. In sommige plaatsen werd de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de burgemeester van het dorp Triftern verslechterde de situatie in zeer korte tijd. De hele dorpskern kwam onder water te staan. 250 kinderen zaten de hele dag vast in een sporthal. Toen het water zakte, kreeg de brandweer de gelegenheid om kelders leeg te pompen.

Ook in Oostenrijk leidde de hevige regenval tot problemen. Tijdens een boottocht werd een schoolklas overvallen door een stevige onweersbui. Twintig kinderen strandden op een eiland en werden in veiligheid gebracht. Een meisje was in shock; een andere was onderkoeld. Volgens de politie hebben de kinderen geluk gehad.

De afgelopen dagen veroorzaakte het slechte weer in het zuiden van Duitsland al flinke schade. Zeker vier mensen kwamen om het leven. De komende dagen wordt opnieuw regen verwacht.

Door de hevige regenval van de laatste tijd in Duitsland staat het waterpeil in verschillende rivieren in Nederland ook extreem hoog. Daardoor kunnen laaggelegen uiterwaarden langs de Rijn, Waal, Lek en IJssel onder water lopen. Die worden nu nog veel gebruikt voor landbouw, veeteelt, campings en festivals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl