NOS Nieuws

'Vertrekregeling Belastingdienst misschien beperken'

'Vertrekregeling bij de Belastingdienst misschien beperken'

Staatssecretaris Wiebes wil kijken of de vertrekregeling bij de Belastingdienst beperkt kan worden. Er blijken zoveel medewerkers van die regeling gebruik te willen maken dat er duizenden meer zouden vertrekken dan gewenst is. Het is dan de vraag of de Belastingdienst goed kan blijven functioneren.

"Als hierdoor gaten vallen in het personeelsbestand hebben we een probleem", zegt Wiebes. "En cruciale kennis mag ook niet en masse de organisatie verlaten." Ook kan de werkdruk oplopen voor de 'achterblijvers'.

75.000 euro bruto

Voor de vertrekregeling is de komende jaren 300 miljoen euro gereserveerd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het loon. Maximaal krijgt een vertrekkende werknemer 75.000 euro bruto, of een jaarsalaris als dat hoger is. De vertrekkers hebben geen recht op een WW-uitkering omdat ze zelf ontslag nemen.

De vakbonden vinden dat de regeling moet blijven zoals hij nu is, ook al kost dat meer geld omdat er meer mensen dan gedacht gebruik van maken.

Volgend kabinet

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: "De Belastingdienst is met een grote reorganisatie bezig. Nu vindt een strijd plaats tussen de vakbonden en de top van de Belastingdienst. De vakbonden verdedigen de vertrekregeling en andere werknemersbelangen. De 'politiek' wil de Belastingdienst, binnen het budget, zo snel mogelijk reorganiseren. Want anders erft een volgend kabinet deze problemen en is dan meteen beperkt in het nemen van belastingmaatregelen."

De Tweede Kamer steunt de aanpak van Wiebes om met de vakbonden te gaan praten over aanpassingen van de vertrekregeling. Dat gesprek is maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl