De Ulu Moskee in de Utrechtse wijk Lombok van de Turkse moskee-organisatie Diyanet.
NOS Nieuws

'Religieuze instellingen moeten geldschieters openbaar maken'

De Tweede Kamer wil dat er een wettelijke verplichting komt voor religieuze instellingen, om jaarlijks hun geldschieters openbaar te maken. De Kamer vindt het zorgwekkend dat sommige religieuze instellingen in Nederland "financiële steun verkrijgen van dubieuze regimes, personen of instellingen uit het buitenland", zoals in het voorstel staat.

Het kabinet moet ook uitzoeken of de financiering van Nederlandse gebedshuizen door buitenlandse overheden, zoals Marokko en Turkije, kan worden tegengehouden.

In het Kamerdebat van afgelopen woensdag, over de invloed van islamitische fundamentalisten in moskeeën, sprak minister Asscher zich tegen zo'n verbod uit. Hij vindt dat dat tegen de vrijheid van godsdienst ingaat.

Met twee maten

In dezelfde stemmingsronde van vandaag nam de Kamer ook een voorstel aan waardoor het kabinet moet komen met een plan om de vrijheid van godsdienst beter uit te dragen en te verdedigen. Dit in verband met toegenomen discriminatie van moslims.

Verder roept een Kamermeerderheid het kabinet op om het "nu reeds levende beeld" weg te nemen dat de Nederlandse overheid "ten aanzien van de islam met twee maten meet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl