Minister Asscher tijdens een bezoek aan de Imam Malik-moskee in Leiden vorig jaar
NOS Nieuws

Asscher: buitenlandse steun moskeeën niet verbieden

Minister Asscher voelt niets voor een verbod van buitenlandse financiering van moskeeën, zoals de SP en het CDA willen. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer over de invloed van islamitische fundamentalisten in moskeeën. Die invloed groeit, stelt onder meer de inlichtingendienst AIVD vast.

CDA-Kamerlid Heerma wees tijdens het debat onder meer op een recente instructie van het Turkse 'Presidium voor Godsdienstzaken' (Diyanet) aan de moskeeën. Daarin stond dat het voor mannen onrein en onwenselijk is om vrouwen de hand te schudden.

Bizar

Asscher noemde dat standpunt bizar: "Mensen in Nederland bepalen zelf hoe ze hun leven leiden". Maar hij voegde eraan toe dat het mensen wel vrij staat zo te denken. De instructie toont volgens hem nog eens aan dat in Turkije de scheiding tussen kerk en staat steeds verder wegvalt. "Maar wij kunnen niemand verbieden communiqués uit te geven."

Een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën zou feitelijk neerkomen op een verbod op Diyanet in Nederland, aldus Asscher. En dat vindt hij te ver gaan, vanwege de vrijheid van godsdienst.

In een brief aan de Tweede Kamer had de minister al laten weten dat hij de vrijheid van religieuze instellingen op dit punt niet wilde aantasten. Wel gaat hij met zijn Europese collega's spreken over de spanning tussen vrijheid van godsdienst en onwenselijk gedrag. Vandaag beloofde hij nog voor de zomer aan de Kamer te laten weten wat daaruit is gekomen.

Kuzu

Tijdens het debat wilden andere fracties van Kamerlid Kuzu horen wat hij vindt van de instructie vanuit Turkije aan Diyenet-moskeeën. Kuzu ging daar niet op in. Zijn politieke beweging Denk wordt verweten te weinig afstand te nemen van het beleid van de Turkse president Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl