Bezoek aan gedwongen prostituee strafbaar
Een bezoek aan een prostituee die slachtoffer is van mensenhandel wordt strafbaar. De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen waardoor klanten met een "ernstig vermoeden" dat de prostituee het werk gedwongen doet vervolgd kunnen worden.
Iemand is pas strafbaar als het "niet anders kan dan dat hij zich bewust is dat de prostituee slachtoffer is van mensenhandel". Volgens initiatiefnemer Segers van de ChristenUnie is dat bijvoorbeeld zo als "een jong meisje in een garagebox door Roemeense klerenkasten in bedwang wordt gehouden". Ook moeten blauwe plekken alarmbellen doen rinkelen.
ChristenUnie, PvdA en SP hebben de wet gemaakt. CDA, GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren stemden ermee in. De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen.
GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren erkent dat het vaak lastig is om te herkennen of een prostituee slachtoffer is van mensenhandel. "Maar ook al kunnen we er maar een paar mensen mee bevrijden, is het de moeite waard." Tot nu zijn alleen pooiers en mensenhandelaren strafbaar.
Vermoeden
In eerste instantie zou de hoerenloper al strafbaar worden bij een "redelijk vermoeden" van mensenhandel. Op aandringen van GroenLinks is dat vervangen door "ernstig vermoeden". Zo kan een klant minder snel worden vervolgd.
Het verbod op raamprostitutie werd zestien jaar geleden opgeheven. Daardoor zou prostitutie een geaccepteerde bedrijfstak moeten worden. Tegenwoordig is vooral aandacht voor mensenhandel en uitbuiting.
Proud, de belangenvereniging van sekswerkers in Nederland, is geen voorstander van de wet. Proud is bang dat het werk zich verplaatst naar de illegaliteit en dat dat de prostituees juist kwetsbaarder maakt. In Finland werd in 2006 een soortelijke wet ingevoerd, die volgens de Finse politie en hulporganisaties niet goed werkt.