NOS NieuwsAangepast

Typhoon gaat helpen bij politieopleiding

Van der Steur gaat Typhoon vragen voor politieopleiding

De rapper Typhoon gaat meewerken aan de opleiding van de politie. Hij gaat in op een verzoek daartoe van minister Van der Steur, zo heeft hij bekendgemaakt op zijn Instagram-account.

Van der Steur kondigde vanmiddag in de Tweede Kamer aan dat hij de rapper zou benaderen, naar aanleiding van een racistisch incident met de politie dat de rapper gisteren meemaakte. "Misschien is hij in de gelegenheid om een videoboodschap of zo op te nemen vanuit zijn eigen ervaring, voor het hele korps, als onderdeel van de opleiding", zei de minister. "Zodat politiemensen kunnen ervaren wat hem is overkomen en wat dat met je doet."

Geliefd

Van der Steur denkt dat het kan helpen als Typhoon, "die geliefd is bij de Nationale Politie", het onderwerp discriminatie nog eens stevig benadrukt. Hij wees erop dat racisme "vooral tussen de oren van mensen zit, en niet in het bonnenboekje van agenten".

Typhoon, die eigenlijk Glenn de Randamie heet, werd gisteren in Zwolle staande gehouden, omdat agenten zijn luxe wagen verdacht vonden, gezien zijn leeftijd en huidskleur. De politie heeft inmiddels excuses aangeboden.

Volgens Van der Steur was het staande houden van de rapper een uitwas. "Structureel is er geen sprake van etnisch profileren door de politie. Maar het komt wel voor en ik wijs het af."

Typhoon zegt nu op Instagram dat hij wil meehelpen bij het verbannen van etnische profilering. "Mits dat op structurele wijze gaat gebeuren en niet als snelle pleister zal dienen voor een dieper liggend probleem in NL."

VVD-fractievoorzitter Zijlstra sprak niet van discriminatie, maar van een verkeerde inschatting door de politie. "We moeten kijken naar de feiten. We zien dat bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal zwaarder vertegenwoordigd zijn in criminele activiteiten. En als mensen uit die bevolkingsgroep dan wat vaker worden aangehouden als er verdenkingen zijn, is dat logisch. Als er geen verdenking is en je wordt aangehouden, is dat buitengewoon vervelend."

PvdA-leider Samsom zei eerder dat er naar zijn mening wel degelijk sprake is van een structureel probleem. "Etnisch profileren komt nu eenmaal voor, ook bij de politie. Dit is geen eenmalige misser van een individuele politieman. Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in de samenleving."

Zijlstra over Typhoon: geen discriminatie, verkeerde inschatting politie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl