Typhoon staande gehouden om combinatie dure auto en huidskleur

Glenn de Randamie, oftewel Typhoon, is vanmiddag door de politie in Zwolle staande gehouden omdat zijn nieuwe auto niet zou passen bij zijn huidskleur. Dat schrijft de rapper op Instagram.

"De dienstdoende agent (vriendelijke vent, daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn", zegt De Randamie.

De politie bevestigt dat de etniciteit van De Randamie een van de redenen was om hem aan de kant van de weg te zetten. "Het gaat om een combinatie van een jonge leeftijd en een splinternieuwe, luxe auto, maar ook zijn huidskleur speelde een rol", zegt een woordvoerder van politie Oost-Nederland.

De woordvoerder zegt "niet trots" te zijn op het voorval en zegt binnen de politie verder in gesprek te gaan over het onderwerp.

'Dikke error'

Volgens De Randamie is het niet de eerste keer dat hij langs de kant van de weg wordt gezet. "Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet", schrijft hij op social media. De politie zegt dat dit soort staandehoudingen zelden tot nooit voorkomt.

Typhoon schrijft er niet boos om te worden, maar noemt het triest dat het vanwege etnische profilering gebeurt. Het is wat hem betreft "een dikke error in de Nederlandse samenleving. De eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!"

Deel artikel: