Akerboom wil vooral dat er geleerd wordt van de ervaringen met discriminatie
NOS Nieuws

Politiechef Akerboom ziet staandehouding Typhoon als inschattingsfout

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vindt niet dat discriminatie schering en inslag is bij de politie. In het radioprogramma De Nieuws BV op NPO Radio 1 zei Akerboom dat er bij de staandehouding van rapper Typhoon een inschattingsfout is gemaakt die ook direct door de agent is erkend.

"Politiemensen moeten vaak in een fractie van een seconde keuzes maken. Hen wordt geleerd om dit doen op basis van informatie, gedrag en soms ook kleding. Zeker niet op basis van alleen etniciteit", zei Akerboom.

Stopformulier

In het geval van de aanhouding van Typhoon is het volgens Akerboom misgegaan, maar was het erg goed dat de agent direct heeft duidelijk gemaakt dat hij fout zat. De korpschef heeft niet de indruk dat discriminatie dagelijkse praktijk is, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het bij de politie niet voorkomt. "Dit gebeurt in de hele maatschappij, dus ook bij de politie. Het is zaak om daarvan te leren en het is ook zaak dat mensen die vinden dat ze niet goed zijn behandeld een klacht kunnen indienen."

Akerboom is geen voorstander van een zogenoemd 'stopformulier'. In dit formulier wordt vastgelegd waarom iemand is aangehouden en wat zijn nationaliteit is. Zo kan worden bijgehouden hoe vaak er sprake is van discriminatie. "Ik vind het belangrijker om terugkoppeling te krijgen van mensen die het is overkomen en te leren van hun ervaringen", zei de korpschef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl