AFP
NOS Nieuws

Spanning in Frankrijk loopt op door aanhoudende stakingen

De vervoerssector neemt het estafettestokje over in de reeks stakingen in Frankrijk. De vervoerders hebben een arbeidsconflict met de overheid, en dat valt samen met het protest tegen de nieuwe arbeidswet dat al weken duurt. De staking dreigt opnieuw tot overlast te leiden in grote delen van het land.

Vanaf 19.00 uur zijn er werkonderbrekingen bij de spoorwegen. Om te beginnen rijden er geen nachttreinen. Morgen valt ongeveer 40 procent van de hogesnelheidstreinen en de helft van de regionale treinen uit, verwachten de Franse spoorwegen (SNCF).

Inzet van de staking zijn de werktijden van het spoorwegpersoneel. Daarnaast verzetten ook de spoorwegen zich tegen de nieuwe arbeidswet die de Franse regering wil invoeren. De staking duurt in principe tot na het EK voetbal, van 10 juni tot 10 juli, waarbij de spoorwegen de officiële vervoerder zijn.

Veel Fransen zijn de stakingen meer dan beu. Toch is het einde nog niet in zicht.

Afval op straat

Donderdag volgt een staking bij de metro in Parijs en vrijdag tot en met zondag leggen de luchtverkeersleiders het werk gedeeltelijk neer. Ook hier speelt zowel een arbeidsconflict als het verzet tegen de nieuwe wet.

Op verschillende plekken in het land, onder meer in Parijs, staken de afvalverwerkers en de huisvuilophaaldienst. Dat leidt snel tot overlast voor de inwoners.

Ook zijn er nog protestacties. Zo werden vanmorgen de toegangswegen naar Rouen geblokkeerd, waardoor kilometerslange files ontstonden.

Verder zijn de stakingen bij de olieraffinaderijen nog niet helemaal voorbij. Van de acht Franse raffinaderijen liggen er nog vier stil en werken er twee op halve kracht.

President Hollande en premier Valls zijn niet van plan te zwichten voor de aanhoudende druk. "Het bestaat niet dat de arbeidswet wordt ingetrokken. Deze wet biedt de beste kansen voor ondernemers en geeft werknemers nieuwe rechten", zegt Hollande in de krant Sud Ouest.

Om de ontwikkelingen in zijn land op de voet te kunnen volgen, heeft premier Valls een officieel bezoek aan Canada, van 15 tot en met 19 juni, afgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl