Een matrixbord in Geldermalsen als protest tegen de komst van een azc
NOS Nieuws

'Azc is nog steeds gesprek van de dag in Geldermalsen'

Of er ooit een asielzoekerscentrum komt in Geldermalsen, is nog niet duidelijk. Maar in de gemeente waar eind vorig jaar rellen uitbraken tijdens een raadsvergadering over een groot azc zijn de meningen verdeeld. "We hebben afgelopen maanden met inwoners gesproken. De bevindingen die daaruit kwamen gaan we eerst met de raad bespreken", zegt wethouder Ronald van Meygaarden. "Wat het gaat worden? Ik weet het niet."

"Ze hadden het veel eerder bekend moeten maken", zegt inwoner Dennis van Ooijen. "Ze hadden open kaart moeten spelen." Hij snapt dat mensen tegen een asielzoekerscentrum zijn. "Je hoort rare verhalen over die mensen. Dat ze stelen en beroven. Nou, dit is een kleine gemeenschap en daar gaan ze ook in zwerven."

"Van mij hoeft het niet", zegt van Ooijen over een azc. "Maar als het echt moet, doe het dan kleinschalig. En hou het beperkt."

'De gemeente Geldermalsen had eerder open kaart moeten spelen'

Christine de Jong, die ook in Geldermalsen woont, begeleidt een aantal vluchtelingen. Khaled Mikery is een van hen. Hij was angstig op de avond van de rellen. "Ik was bang dat de mensen hier naartoe zouden komen en ons aan zouden vallen, omdat ze ons niet mogen." Dat gebeurde niet, en inmiddels voelt hij zich thuis.

De Jong denkt niet dat de komst van een azc van de baan is. "Het kan zeker nog. Ik ben positief ingesteld en de meerderheid van de inwoners is voor. Alleen moet het niet zo grootschalig."

Vandaag stonden de eerste verdachten van de rellen in Geldermalsen voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van zes tot twaalf maanden, deels voorwaardelijk, voor het onmogelijk maken van een raadsvergadering over de komst van een azc.

"Wij vinden de strafeis nogal hoog", zegt Karin Welgraven. Ze is een van de beheerders van de Facebookpagina "Geldermalsen zegt nee tegen azc". "We hadden vooraf al gehoord dat er hoge straffen geëist zouden worden, want er moest een daad gesteld worden: als je iets verstoort en op deze manier gaat demonstreren, dan kan er zo'n straf uitkomen."

Volgens Welgraven is de komst van asielzoekers nog steeds het gesprek van de dag en is het daarom onrustig. Er zijn gesprekken geweest met de gemeente, maar Welgraven heeft niet het idee dat er iets gebeurt met wat daar is besproken. "We zijn dan ook verbaasd dat er eind juni een debat over de vluchtelingenproblematiek hervat wordt. Wij vinden dat schokkend, omdat er eerst gewerkt zou worden aan het herstellen van het vertrouwen. Voorlopig is dat vertrouwen er nog niet. Helaas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl