AFP
NOS Nieuws

Staking Belgische gevangenissen nog niet voorbij

De stakingen in de Belgische gevangenissen zijn nog niet voorbij. Wel hebben vier van de zes bonden het akkoord met de Belgische minister van Justitie Koen Geens ondertekend.

De drie Vlaamse vakbonden van cipiers en de Franstalige liberale bond hebben hun handtekening onder het akkoord gezet. Twee Franstalige bonden ontbreken nog. Veel Franstalige cipiers hebben het akkoord al verworpen en zetten de stakingen voort.

Geens laat weten dat hij betreurt dat nog niet alle bonden het akkoord hebben ondertekend. Wel zegt hij dat de deur open blijft staan voor de overige twee Franse vakbonden. Hij verwacht dat ze het "binnen enkele dagen of maanden" ook zullen ondertekenen.

Chaotisch

Afgelopen vrijdag bereikten de vakbonden overeenstemming met de minister over een eind van de staking, die al bijna vijf weken duurt. Het akkoord werd vandaag echter verworpen door het personeel van de meeste Brusselse en Waalse gevangenissen.

De bonden zeiden vandaag bij de VRT dat de stemming in de verschillende gevangenissen chaotisch is verlopen. Werkwilligen zou het stemmen onmogelijk zijn gemaakt.

De Vlaamse bonden dringen volgens de VRT nog steeds aan op een snelle goedkeuring van het akkoord. Zolang de staking voortduurt, kan er geen nieuw personeel worden aangenomen, en dat is wel hard nodig, aldus een woordvoerder.

Bezorgd

De Belgische regering moet nu beslissen wat er moet gebeuren. Op dit moment worden de politie en het leger ingezet om bij te springen bij de bewaking van de gevangenissen.

De Raad van Europa toonde zich vorige week nog zeer bezorgd over de situatie, omdat gevangenen soms al weken hun cel niet konden luchten en hun advocaat of familie niet mochten spreken.

Overbevolkt en verouderd

De cipiers in België staken voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. De gevangenissen in België zijn volgens de stakers overbevolkt en verouderd. De rechter heeft dat onlangs nog bevestigd. Daarnaast is er een groot gebrek aan personeel.

Twee weken geleden drongen kwade stakende cipiers nog het kantoor van minister Geens binnen en richtten vernielingen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl