Politie bij de gevangenis Merksplas
NOS Nieuws

'Belgische gevangenissen overbevolkt en verouderd'

De gedetineerden die in de Belgische gevangenis Merksplas in opstand zijn gekomen, hebben zeker een punt als ze klagen over "middeleeuwse omstandigheden". Criminoloog Kristel Beyens van de Vrije Universiteit Brussel noemt de toestand in de Belgische gevangenissen "over het algemeen niet zo rooskleurig".

Het grootste deel van de gevangenissen is gebouwd in het begin negentiende eeuw, zegt Beyens. "De verouderde gebouwen zijn overbevolkt, een slepend probleem in België. Gedetineerden zitten hier namelijk vaak langer vast dan in Nederland."

Ook de gevangenis in Merksplas dateert van de negentiende eeuw. "Het is gebouwd als landloperskolonie en later tot gevangenis omgebouwd voor gedetineerden met straffen tot 10 jaar. Ze zitten daar met vier personen in een cel zonder stromend water en kunnen niet elke dag onder de douche."

Belgische gevangene: vandaag is de bom ontploft

De staking van bewakers heeft de problemen nog groter gemaakt. De cipiers eisen betere werkomstandigheden en willen dat er niet op het personeel wordt bezuinigd. De stakingen zijn nu al twee weken aan de gang. Voorlopig lijken de acties door te gaan, omdat een akkoord dat vrijdag is bereikt door de stakers is afgewezen.

Toen daar ook nog eens de warmte van de afgelopen dagen bijkwam, was er in Merksplas geen houden meer aan. Door de personele problemen konden de gevangenen, die toch al weinig buitenkwamen, helemaal niet worden gelucht.

Probleem is dat er bij calamiteiten als stakingen geen vangnet is om de dienstverlening voort te zetten, zegt Beyens. Daar wordt in België volgens haar al jaren over gesproken, maar toe nu toe zonder resultaat. "Gevolg is dat het overblijvende personeel, directies en de politie bijvoorbeeld eten moeten rondbrengen. Beyens en enkele van haar collega's schreven hierover zaterdag een opiniestuk in het dagblad De Morgen.

Inmiddels hebben de autoriteiten 180 militairen ingezet. "Een noodoplossing, maar het kan kennelijk niet anders", zegt Beyens. "De politie had de taak moeten overnemen, wat al slecht is. Maar door de terreuraanslagen waren de politiemensen al overbelast. De crisis is heel, heel groot."

Het Belgische kabinet komt vandaag in spoedzitting bijeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl