Protest bij de raadsvergadering over een azc in Geldermalsen
NOS Nieuws

Verdachten azc-rellen Geldermalsen: de politie begon

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Ze stonden pal vooraan toen het uit de hand liep. De eerste verdachten die vandaag terechtstonden voor het geweld rond de raadsvergadering over een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, geven toe dat ze aan de ordeverstoring hebben meegedaan. Maar dat lag volgens hen vooral aan de politie.

De 53-jarige aannemer Jan had die avond willen inspreken. Als inwoner van Geldermalsen wilde hij "de mensen die beslissen" laten weten hoe hij dacht over een azc in zijn gemeente. Maar hij kwam het gemeentehuis niet in.

Volgens de politie reageerde Jan opgefokt en opstandig. Hij zou er flink op los hebben gescholden en niet hebben geluisterd toen hij werd gesommeerd weg te gaan. Bij de rel die kort daarna ontstond, zou hij agenten hebben geslagen. Maar volgens Jan was het precies andersom. "De politie is juist begonnen met excessief geweld tegen de bevolking."

Dat is min of meer het verhaal van alle vier verdachten die zich vandaag moesten verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem.

Dat is misschien niet helemaal juist geweest.

Verdachte Nils over het gooien van vuurwerk

Neem de 29-jarige Nils, ook uit Geldermalsen. Hij stond pal vooraan, te schreeuwen tegen een azc. Op een zeker moment werd hij geslagen door een ME’er. "Ik trek je kop van je romp", zou Nils daarna hebben gedreigd.

Hij had een elektriciteitskabel in zijn hand, volgens de politie aan het uiteinde omwikkeld met tape. "Ik had hem in mijn handen gedrukt gekregen van iemand die besloot om weg te gaan", zegt Nils. "Ik heb daar gestaan van: als je mij slaat, krijg je een paar klappen terug." Hij gooide ook met vuurwerk om de raadsvergadering binnen te verstoren. "Dat is misschien niet helemaal juist geweest."

Er werden kinderen en vrouwen geslagen. Toen ging er bij mij een knopje om.

Verdachte Jimmy over waarom hij gewelddadig was

De 22-jarige Jimmy, die werkt in de bouw, bracht vuurwerk en rookbommen mee, voor "wat extra sfeer". Ook gooide hij (lege) blikjes. "De ME had me opgefokt", verklaart Jimmy. Daarom probeerde hij op een bepaald moment een betonblok te gooien. Ook sloeg hij op een spiegel van een ME-bus. Volgens politie deed hij dat met een verkeersbord. De verdachte schiet in de lach als de rechtbank hem dat voorhoudt. "Ik vind het wel mooi om te horen. Het was een houten stok van een spandoek, meer niet."

Waarom hij geweld gebruikte? "Er werden kinderen en vrouwen geslagen. Toen ging er bij mij een knopje om."

Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten van openlijke geweldpleging en het verstoren van de raadsvergadering. Vanmiddag spreekt het OM de strafeis uit.

'De ME sloeg op alles wat bewoog'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl