De informatiebijeenkomst liep uit op rellen
NOS Nieuws

Oud wetsartikel afgestoft voor proces relschoppers Geldermalsen

Vandaag staan de eerste verdachten voor de rechter die volgens het Openbaar Ministerie betrokken waren bij rellen in Geldermalsen in december. De ongeregeldheden braken uit na een bijeenkomst die was georganiseerd door de gemeenteraad om inwoners te informeren over de plannen voor een groot asielzoekerscentrum.

De politie hield 44 mensen aan, van wie 32 zich voor de rechter moeten verantwoorden. De meesten daarvan worden verdacht van vernieling, geweldpleging of bedreiging van gemeenteraadsleden.

Democratisch proces

De vier verdachten die vandaag voor de rechter komen, worden ook verdacht van verstoring van het democratisch proces. Dat is een bijzondere tenlastelegging, die het OM maar zelden toepast. Er staat een maximale celstraf op van negen jaar.

Het OM gebruikte deze tenlastelegging onder meer in het proces tegen Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Volgens het OM werd toen het democratisch proces verstoord doordat de moordaanslag vlak voor de verkiezingen plaatsvond. Van der G. werd op dat punt uiteindelijk niet veroordeeld.

Eerste verdachten van rellen Geldermalsen voor de rechter

Na evaluatie van de bijeenkomst en de rellen besloot de gemeenteraad dat er voorlopig geen nieuw azc komt in Geldermalsen. De gemeenteraad wil eerst het vertrouwen van de bevolking terugwinnen.

Geldermalsen heeft, zoals alle gemeenten in Nederland, wel de plicht om asielzoekers op te vangen. Dat gebeurt ook, maar dus niet in een nieuw groot asielzoekerscentrum. De burgemeester bood in januari haar excuses aan voor de besluitvorming en de communicatie rond de plannen voor het azc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl