Een onderzoeker op de IVF-afdeling van het Academisch ziekenhuis Maastricht
NOS Nieuws

'Embryo's zijn mensen, die kweek je niet'

De SGP zegt "hartgrondig" nee tegen het deels opheffen van het verbod op het kweken van onderzoeksembryo's. SGP-leider Van der Staaij: “Embryo’s zijn mensen. Die 'kweek' je niet, en al helemaal niet om er experimenten mee uit te voeren."

Van der Staaij noemt de onderzoeken naar vruchtbaarheid met gekweekte embryo's "knutselen". Het maakt voor hem geen verschil dat de bedoelingen van de wetenschappers goed zijn.

Ook de ChristenUnie is tegen. "Dit weegt voor ons heel zwaar", zegt partijleider Segers. "Het gaat voor ons verder dan een technische kwestie." Segers vindt dat embryo's kweken voor onderzoek niet getuigt van respect voor het leven. Hij vraagt om een "grondige ethische bezinning".

Belangrijke beslissing

D66 is juist blij met de uitspraak. "Een belangrijke beslissing waar ik al jaren om vraag", zegt Kamerlid Pia Dijkstra. Het CDA gaat het kabinetsvoorstel eerst bestuderen.

Het kabinetsbesluit om het kweken van embryo's voor onderzoek onder voorwaarden toe te staan kan wel rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en PvdA steunen het voorstel ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl