Max Verstappen in actie voor red Bull Racing in Spanje
NOS Sport

Vettel weet het zeker: Verstappen gaat meer winnen

Dankzij zijn cocktail aan snelheid, stuurmanskunst en (banden)beheersing culmineerde de ontwikkeling van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Spanje in de eerste Nederlandse overwinning ooit in de koningsklasse van de autosport. Voor de Grand Prix van Monaco, zondag op het stratencircuit van het prinsdom, zijn opnieuw alle ogen op hem gericht.

Verstappen zat tijdens de persconferentie voorafgaand aan de trainingen die donderdag beginnen, op de eerste rij. Naast WK-leider Nico Rosberg en viervoudig kampioen Sebastian Vettel. De achttienjarige Nederlander vertoonde geen spoor van nervositeit of druk. "Ik ben na de Grand Prix van Spanje weinig op straat geweest en heb gelukkig niet veel van de gekte gemerkt."

'Jongste en oudste winnaar'

"Het is wel mooi dat ik nu niet alleen de jongste, maar meteen ook de oudste Nederlander ooit ben die een Formule 1 wint", grapte Verstappen, doelend op het feit dat hij met zijn achttien jaar niet alleen de jongste coureur ooit is die een zege heeft geboekt in de Formule 1, maar tevens de enige (en dus oudste) Nederlander is die een grandprixzege op zijn naam heeft staan.

  • Frits van Eldik | ANP
    Max Verstappen
  • EPA
    Max Verstappen hield de Ferrari van Kimi Räikkönen de hele race achter zich
  • Frits van Eldik | ANP
    Max Verstappen ontvangt de felicitaties van zijn team.
  • ANP
    Max Verstappen bij de eerste vrije training

In Monaco zal het voor Verstappen geen sinecure worden meteen een tweede grand prix op zijn naam te schrijven. Niet alleen lijkt de kans klein dat de Mercedes-coureurs elkaar opnieuw in de wielen rijden, zoals in Spanje, maar bovendien krijgt Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo een motorische update van Renault.

De vernieuwde motor levert de auto meer vermogen. Desondanks zal het op het krappe stratencircuit van Monaco niet zozeer op motorvermogen aankomen. Voor de volgende race, in Canada, kunnen de extra pk's wel van pas komen. Tegen die tijd zal de update ook voor Verstappen beschikbaar zijn.

Max Verstappen in actie voor Red Bull op het circuit van Barcelona

Verstappen treft in Monaco in de vorm van Mercedes en Ferrari geduchte concurrenten. De voorbije drie jaar schreef Nico Rosberg in een Mercedes de GP van Monaco op zijn naam, terwijl de eveneens in een Mercedes rijdende Lewis Hamilton een achterstand goed moet maken in het WK-klassement.

Bovendien zal Ferrari er na vijftien zegeloze jaren in Monaco op gebrand zijn zondag eindelijk weer eens de champagneflessen te laten knallen. "Het zijn zeer slecht klinkende statistieken", erkende Ferrari's eerste coureur, Sebastian Vettel.

'Meer zeges voor Max zullen volgen'

Voor viervoudig wereldkampioen Vettel was de zege van Verstappen een feest der herkenning. "De overwinning van Max deed me aan mijn eerste zege denken bij Toro Rosso. Dat was ook onverwachts. Ik denk dat er nog meer zeges voor Max zullen komen, maar laten we hopen dat het er niet té veel worden."

Ook Rosberg prees de jonge Nederlander. "Het is heel knap wat Max heeft laten zien. Meteen winnen in een nieuwe auto is echt uitzonderlijk."

'Mercedes verslaan is en blijft lastig'

En Verstappen zelf? Die bleef, zittend tussen zijn concurrenten, stoïcijns onder alle loftuitingen. Hij maakte grappen over de Mercedes-crash en daagde met een knipoog zelfs Rosberg uit. "Ga vooral zo door", zei Verstappen tegen de Duitser, referend aan de crash waarmee beide Mercedes-coureurs elkaar bij de GP van Spanje uitschakelden.

In alle ernst zei Verstappen tot slot dat ondanks alle recente successen er nog genoeg te leren is voor hem. "Ik moest tijdens de race nog aan de auto wennen, ook in Monaco zal ik weer leren. Het is een proces. Maar Mercedes verslaan is lastig, en dat zal lastig blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl