Kinderen op de basisschool in het azc in Leersum
NOS Nieuws

Kinderbelangenorganisaties op de bres voor asielkinderen

Landelijk bekende organisaties vragen de politiek opnieuw om de positie van kinderen in de asielopvang drastisch te verbeteren. Net als hun ouders moeten deze kinderen vaak verhuizen, waardoor ze geen vriendschappen kunnen opbouwen en onderwijsachterstand oplopen. Ook in de medische begeleiding ontbreekt het aan continuïteit, terwijl dit juist kinderen zijn die van alles hebben meegemaakt.

War Child, Defence for Children, Unicef Nederland, Vluchtelingenwerk Nederland en Kerk in Actie deden in november al een oproep aan staatssecretaris Dijkhoff om kinderen van asielzoekers beter op te vangen en in ieder geval te voldoen aan de eisen van het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat heeft nog weinig opgeleverd, zegt de Werkgroep Kind in azc waarin de vijf organisaties zich hebben verenigd.

De Tweede Kamer spreekt later deze week met de staatssecretaris over de asielzoekerskinderen. De werkgroep vraagt de Kamer en de staatssecretaris om een minimaal aantal verbeteringen door te voeren. De kern daarvan is dat er een einde moet komen aan de verhuizingen, zodat deze kinderen zich in een stabiele omgeving kunnen ontwikkelen, waar ze zich veilig voelen en waar ze een normaal leven kunnen opbouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl