Erik van Muiswinkel
NOS Nieuws

Hoofdpiet Van Muiswinkel stopt omdat de NTR geen ander soort Piet wilde

"De lol is er wel een beetje af", zegt cabaretier Erik van Muiswinkel in het Algemeen Dagblad over zijn vertrek bij het Sinterklaasjournaal.

Volgens Van Muiswinkel heeft hij drie jaar geleden al gezegd dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet, maar er veranderde naar zijn zin niet genoeg.

Na de intocht in Groningen drie jaar geleden knakte er iets bij hem. Achteraf hoorde hij dat er acht zwaarbewapende commando's mee waren om hem en de andere hoofdpersonen te beveiligen. "Dat heeft me wel geschokt. Is dit de manier waarop we voortaan de intocht vieren?"

In 2014 waren er rellen in Gouda, "ook geen pleziertje", en vorig jaar in Meppel was er een demonstratie.

Natuurlijk doet het afscheid pijn: ik houd van die rol.

Erik van Muiswinkel in het AD

De Publieke Omroep kan er volgens Van Muiswinkel niet aan voorbijgaan dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien. De Roetpieten die in 2014 hun intrede deden in het Sinterklaasjournaal vond hij een "slimme oplossing". "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart, ook mijn personage."

Een evaluatie in februari gaf hem ook niet het idee dat er een revolutie op komst was. Voorstellen van Van Muiswinkel en anderen om naar een andere Piet toe te werken, vonden bij de NTR geen gehoor. Dus is zijn conclusie: het is mooi geweest.

Het afscheid van zijn rol als Hoofdpiet valt de cabaretier zwaar. "Natuurlijk doet het afscheid pijn: ik houd van die rol, speel hem al 18 jaar en had graag de 20 jaar volgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl