'Dood Taliban-leider brengt vrede niet per se dichterbij'
Er is nog geen lijk, maar steeds meer partijen bevestigen dat Taliban-leider mullah Akhtar Mansour is omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval, in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. "We gaan er nu toch wel van uit dat hij meer dood is dan levend", zegt correspondent Joeri Boom. Of de drone-aanval de vrede in Afghanistan dichterbij brengt, is volgens hem zeer de vraag.
"Ik denk niet dat zijn dood, als het waar is, de beweging per se zal verzwakken", zegt Boom. Hij wijst erop dat Mansour eigenlijk een splijtzwam was in de Taliban. Na de dood van zijn voorganger, Taliban-oprichter Mullah Omar, kreeg Mansour het verwijt dat hij diens dood geheim had gehouden om zo geleidelijk de macht over te nemen.
"Boze commandanten richtten toen een splintergroepering op. Veel van hen hebben zich sinds februari weer verzoend met de grote Taliban-beweging. Maar de Taliban zouden zelfs sterker kunnen worden als Mansour dood is", zegt Boom.
De Afghaanse regering staat onder grote druk en hoe langer de Taliban die druk kunnen opvoeren hoe gunstiger de vredesregeling voor hen kan worden.
Boom ziet twee potentiële opvolgers. De eerste is de huidige nummer twee van de Taliban, Sirajuddin Haqqani. De tweede is Mullah Zakir, die in het verleden gevangen zat op Guantánamo Bay en die lange tijd niet akkoord leek te gaan met de benoeming van Mansour tot leider.
De verwachting is dat een nieuwe Taliban-leider een vechter wordt, zegt Boom, die erop wijst dat de Taliban op het slagveld behoorlijk succesvol zijn. "De Afghaanse regering staat onder grote druk en hoe langer de Taliban die druk kunnen opvoeren hoe gunstiger de vredesregeling voor hen kan worden. Het is niet gezegd dat er met de dood van Mansour meer kans op vrede is."