Eric Arnold
NOS Nieuws

Eric Arnold overlijdt op de flanken van de Mount Everest na bereiken top

De Nederlandse alpinist Eric Arnold (35) is overleden op de flanken van de Mount Everest, kort nadat hij de top had bedwongen. Dat heeft de organisator van de expeditie, Seven Summit Treks, gemeld.

Hoogteziekte is de klimmer gisteravond fataal geworden. "Mijn lichaam heeft geen energie meer", zou Arnold tegen zijn teamleden hebben gezegd, nadat hij was teruggekeerd van de top. Hij is in zijn slaap overleden.

Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam. In het ergste geval kan zich vocht in de longen of hersenen ophopen, wat kan leiden tot de dood.

Omgekomen bergbeklimmer Eric Arnold wist van gevaren afdaling

Het lichaam van Arnold is nu op kamp 4, op 7900 meter hoogte. Expeditieleden werken aan een plan om het lichaam terug te brengen naar het basiskamp. De organisator zegt nog niet te weten hoelang dat gaat duren.

Gisteren bereikte ook de Nederlandse klimmer Niels van Buren de top, maar niet tegelijk met Arnold. Van Buren is de eerste klimmer met multiple sclerose die de Everest heeft bedwongen. Van Buren was niet in de buurt toen Arnold overleed. Hij was op dat moment in kamp 2, op 6400 meter.

Aardbeving

Arnold deed de afgelopen jaren al vier pogingen om de top van de hoogste berg ter wereld te bereiken. Vorig jaar overleefde hij ternauwernood de lawines op de Everest nadat Nepal door een zware aardbeving was getroffen.

Gisteren slaagde hij er uiteindelijk in de Everest te bedwingen. De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging is geschokt door het nieuws uit Nepal. "Gisteren waren we allemaal in een feeststemming, toen Eric de top bereikte. (...) Het is wel vreemd dat het daarna stil bleef van zijn kant. We vroegen ons af waarom we niets hoorden. Tot we vanmorgen hoorden dat hij is overleden. Vreselijk."

Eric was beleidsmedewerker Sport bij de gemeente Rotterdam. Het is "zo ongelooflijk treurig", zegt wethouder Adriaan Visser van Sportzaken. "Als je weet dat Eric het zo vaak heeft geprobeerd en er nu eindelijk in was geslaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl