Een brandende auto in Meppel (april 2015)
NOS NieuwsAangepast

Flink meer meldingen van autobranden

De brandweer was de afgelopen tijd drukker met autobranden dan in 2015. In de maanden maart, april en mei werd er 30 procent meer melding gemaakt van een autobrand dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat valt op te maken uit cijfers van het landelijke alarmeringsnetwerk P2000 die door Alarmeringen.nl werden verzameld.

De meldingen willen niet zeggen dat een auto daadwerkelijk is afgebrand of dat de brand is aangestoken. In de cijfers zitten ook meldingen van auto's met een oververhitte motor en andere technische mankementen.

In totaal is er dit jaar ruim 2200 keer melding gemaakt van een autobrand. Op onderstaande kaart kun je opzoeken hoe vaak er sinds de jaarwisseling een autobrand werd gemeld bij jou in de buurt.

Verschillende plaatsen in Nederland kampen met vandalen of pyromanen die auto's in brand steken. Zo zijn in Maastricht sinds vorig jaar april meer dan vijftig auto's in brand gestoken. De politie hield daar onlangs mensen voor aan.

In Vlaardingen brandden vorig jaar twintig auto's uit, dit jaar zijn dat er al bijna twintig. De komende twee maanden geldt er daarom een noodverordening in de stad.

In Lelystad gingen afgelopen nacht nog vier auto's in vlammen op. En afgelopen maandag eentje in Hoogeveen; dat was de zoveelste in de afgelopen jaren. In Ede staken tientallen Marokkaans-Nederlandse jongeren meerdere auto's in brand. Begin deze maand besloot de burgemeester daarom tot een samenscholingsverbod.

Goed verzekerd

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat de eigen statistieken geen stijging of daling van het aantal autobranden laten zien. "Maar we krijgen de laatste tijd wel signalen van onze leden dat er wat aan de hand is", zegt directeur Richard Weurding. "Dat betekent dat er wellicht toch een stijging is van het aantal brandstichtingen."

Hij zegt dat 70 procent van de auto-eigenaren goed is verzekerd voor het geval hun auto in vlammen opgaat.

Kan je voorkomen dat je auto in brand wordt gestoken?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl