Vier auto's vannacht in Lelystad, een camper in Hoogeveen, al twintig auto's in Vlaardingen dit jaar, meerdere autobranden in Ede. De afgelopen maanden was de brandweer drukker met autobranden dan in dezelfde periode in 2015; er waren 20 procent meer meldingen.
Kan je voorkomen dat je auto in brand wordt gestoken? En als het toch is gebeurd, wat doe je dan?
"Momenteel hoor je veel over uitgebrande auto's", zegt ook schade-expert Jan Hartman. Volgens hem kan je ook niet veel meer doen dan je auto op een verlichte plek neerzetten, of een plek waar veel mensen voorbij komen.
Als je auto in brand wordt gestoken en er is niemand bij, dan is de brandweer eigenlijk altijd te laat.
Hoe groot is de kans dat er nog iets van je auto over is bij brand? "Als je auto in brand wordt gestoken en er is niemand bij, dan is de brandweer eigenlijk altijd te laat", zegt Hartman. "Dan is er meestal niks bruikbaars meer van over."
"Allereerst is het gewoon heel vervelend voor je; vaak liggen er ook veel persoonlijke spullen in je auto. De auto wordt afgevoerd door een bergingsbedrijf en vervolgens wikkelen we in overleg met jou de schade af, en bepalen we de waarde van de auto."
Als er niks meer van over is, gaat de auto naar een demontagebedrijf en die geeft een demontageverklaring af (vroeger een sloopverklaring). Maar soms is er nog wel wat van over. "Die delen worden gedemonteerd", zegt Hartman. "Als ze nog bruikbaar zijn, laten we biedingen uitbrengen; dat loopt via een totallossbureau."
Binnen een week of twee is dat allemaal afgewikkeld. En of je er nog wat voor terugkrijgt? Dat hangt van je verzekering af. "Een WA-verzekering dekt brand niet, tenzij je weet wie het gedaan heeft. Om er nog iets van terug te zien, zal je beperkt casco of casco verzekerd moeten zijn."