Aleksej Navalny probeert overeind te komen na een aanval van kozakken EVN

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is bij een bezoek aan de stad Anapa aan de Zwarte Zee aangevallen door mannen in kozakkenuniformen. Navalny en mensen die hem begeleidden, werden geslagen, geschopt en tegen de grond gewerkt. Dat gebeurde bij het vliegveld, net voordat hij zou vertrekken.

Op videobeelden is te zien hoe Navalny en zijn metgezellen worden opgewacht en bekogeld met poeder en melk. Kort daarna worden ze omsingeld. De aanvallers beginnen te duwen en dat gaat al snel over in schoppen en slaan. De politie doet nauwelijks moeite om Navalny te beschermen. 

De oppositieleider en vier anderen raakten gewond. Een van Navalny's medestanders moest naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen.

Verkiezingen

Navalny is een prominent tegenstander van president Poetin en oprichter van een stichting die corruptie wil bestrijden. Hij wil in september meedoen aan de parlementsverkiezingen. Navalny was in Anapa voor een teambuilding-weekend met zijn medewerkers.

De aanvallers zijn vermoedelijk lid van een kozakkenmilitie. Die speelden ook een rol bij de annexatie van de Krim in 2014 door Rusland. Op een Russisch radiostation zei iemand die aan de aanval had meegedaan dat Navalny niet welkom was, omdat hij geld van de Amerikanen zou krijgen. 

Russische oppositieleider Navalny aangevallen

STER reclame