'Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend'
De omstreden onkruidverdelger glyfosaat, in de winkel bekend onder de naam Roundup, is niet kankerverwekkend. Tot dat oordeel komt de Joint Meeting of Pesticide Residues, een groep die bestaat uit internationale experts op het gebied van bestrijdingsmiddelen en die onder meer advies uitbrengt aan Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Eerder verklaarde een ander adviesorgaan van de WHO nog dat het middel waarschijnlijk kankerverwekkend is. Dat oordeel leidde tot veel ongerustheid in de Tweede Kamer. Een aantal partijen pleitte toen voor een totaalverbod van het middel.
Begin april maakte staatssecretaris Van Dam nog bekend dat glyfosaat in de landbouw waarschijnlijk toegestaan blijft, maar dat particulieren het niet meer mogen gebruiken voor hun tuin of het onkruidvrij maken van stoepen. Veel tuincentra stopten daarop met de verkoop van het middel.
Sporen ook in veel voedsel
In het nieuwe onderzoek werden diverse studies met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat glyfosaat kanker kan veroorzaken als mensen producten eten waar de stof in voorkomt. Meerdere onderzoeken met ratten en muizen bevestigen dat, stellen de experts.
Glyfosaat is een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen in de Europese landbouw. Concentraties van het middel zijn ook vaak te vinden in drinkwater en levensmiddelen. In februari bleek dat in veel Duitse bieren sporen van landbouwgif te vinden zijn, waaronder concentraties glyfosaat.
Tegenstanders blijven er op wijzen dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de effecten van de stof in het menselijk lichaam, vooral omdat verschillende onkruidverdelgers vaak met elkaar worden vermengd en niet duidelijk is hoe de verschillende stoffen op elkaar reageren.
Een petitie tegen het gebruik van glyfosaat, die morgen wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, is inmiddels door zo'n 172.000 mensen ondertekend. De initiatiefnemers, waaronder Greenpeace, vinden dat er een totaalverbod moet komen op het gebruik van het middel.
Ook andere milieu- en consumentenorganisaties keren zich tegen het middel. Zo heeft een e-mailactie van foodwatch al bijna 135.000 reacties opgeleverd. Morgen buigt de Kamer zich weer over de kwestie.